Iulian Rusanovschi

Eveniment de excepție: Lansarea cărții ”Războiul monumentelor”

15:39, 9 octombrie 2018 | Cărți, Cultura | 2726 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

La 16 octombrie 2018, ora 14.00 în incinta Bibliotecii municipale ”B. P. Hasdeu”, va avea loc lansarea unei lucrări monumentale, semnate de tânărul avocat Iulian Rusanovschi, ”RAZBOIUL MONUMENTELOR”.

Această carte reprezintă rodul a 6 ani de cercetare prin arhivele de la București, Iași, Vaslui, Cernăuți, Suceava, Ismail și Chișinău cu ocazia campaniei de restabilire a monumentelor înălțate în perioada interbelică în Basarabia.

Volumul are peste 700 de pagini și 800 de poze, fiind structurat pe județe, fiecare localitate fiind inclusă în ordine alfabetică.

Ideea titlului îi aparține regretatului arhitect Eugen Bâzgu, care a proiectat Monumentul celor Trei Martiri, Alexei Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, instalat în parcul catedralei mitropolitane ”Nașterea Domnului” din Chișinău.

”Prin aceasta lucrare, am încercat sa scot din umbra istoriei soarta monumentelor interbelice din Basarabia, Bucovina și Transnistria, deoarece marea majoritate au fost distruse sau ascunse in cimitire pentru a fi ferite de invazia bolșevica și mai apoi date uitării. De asemenea, în acest volum sunt redate eforturile depuse cu ocazia restabilirii a peste 20 de monumente interbelice, închinate Regelui Ferdinand și basarabenilor din cadrul Armatei Române pentru jertfa adusa pe altarul neamului în cele doua războaie mondiale”, – mărturisește Iulian Rusanovschi.

Lucrarea a fost editată și redactată de Editura Cu Drag, fiind tipărită la Tipografia Centrala într-un tiraj de 1 000 exemplare.

În cadrul lansării acestei cărți printre principalii vorbitori vor fi cunoscutul cercetător Iurie Colesnic, maestru în literatură, istoricul Alexandru Valeriu Moraru, Ion Ștefăniță, președintele Agenției pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor și Silviu Tabac, vicepreședintele Comisiei Naționale de Heraldica.
”Istoria se mișcă nu pe cerc, afirmă înțelepții, ci pe spirală. Dovadă certă, argument fiind incontestabil gest a lui Iulian Rusanovschi și a sa carte „Războiul monumentelor”, susține Iurie Colesnic în prefața acestei cărți”.
Așadar, la eveniment sunt așteptați toți atașați față de istoria și cultura națională.

Reporter.