A avea grijă – (Lucien Cerise din cartea ”Neuro-pirații”)

09:12, 15 aprilie 2019 | Actual, Cărți | 1553 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Dacă criza este Multiplul, a domina criza constă în a-mi fonda identitatea pe înțelegerea Multiplului. A fi Om, a fi supraomul lui Nietzsche, înseamnă a stăpâni haosul, a domina bestia, a pune căpăstru tigrului, după frumoasa imagine pe care Julius Evola o preia din înțelepciunea asiatică.  Înseamnă și ”a fi francez”.

Ingineria socială negativă este producția strategică de haos, deci ingineria socială pozitivă va fi metoda strategică de stăpânire a haosului, în mod posibil similară cu identitatea franceză. Trebuie ca dominarea hiper-complexității haotice să devină ”casa noastră comună”, ca să-l evocăm pe Laurent Ozon. De fapt, această stăpânire a haosului în sine este un proces de unificare comunitară, al cărei orizont comun este grija față de condițiile noastre de viață. Putem trăi între oameni de diferite origini cu condiția de a fi uniți în faptul de a ”avea grijă” de teritoriul pe care trăim. Avem deja un punct comun: trăim cu toții ”aici”.

Francezii neaoși și cei de oriunde au deci un interes obiectiv comun, ceea ce nu implică însă că l-au înțeles cu toții: să aibă grijă de această țară, deoarece chiar viețile lor depind de asta. Să aibă grijă de această țară ca de un copil sau ca de o grădină care trebuie să rodească, dându-i un impuls de dinamică neguentropică, structurantă și creatoare. Să aibă grijă de această țară așa cum au grijă de ei înșiși, să respecte această țară așa cum se respectă pe ei înșiși, într-un cuvânt, să iubească această țară așa cum se iubesc pe ei înșiși. Aceasta este calea păcii identitare pe care textul de față vrea să o exploreze.

 

(va urma)

Traducere de Ruxandra Iordache

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,