Radu Toma: Despre astăzi

09:19, 4 decembrie 2019 | Cărți | 1309 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ultima filă din cartea”Mare Nostrum. Marea Neagră și statele riverane”, ed. Mica Valahie, București, 2019/

Socotind mutațiile uriașe din ziua de azi, liderii pe măsură din spatele lor și viitorul, scria, la 19 februarie 2019, jurnalistul, politicianul, fostul candidat prezidențial și autorul de cărți geopolitice, Pat Buchanan, în eseul De ce autocrații îi înlocuiesc pe democrați(Why Autocrats Are Replacing Democrats), cităm: „Motivul pentru care autocrații sunt în ascensiune, este acela că partidele de centru sunt date la o parte, întrucât nu au izbutit să rezolve cele mai presante deziderate ale conaționalilor lor – mai puțini migranți, frontiere mai sigure, păstrarea identității naționale, așezarea pe primul plan a țării și oamenilor ei. Orice s-ar spune despre autocrați, despre Trump, despre Putin, sau despre Xi Jiping, ei nu-s niște palavragii, ci oameni care fac ce spun, care acționează. Și s-ar putea, foarte bine, ca viitorul să le aparțină”.

Din toate cele mai sus enumerate de omul de bine amintit – mai puțini migranți, frontiere mai sigure, identitate națională etc. – am încercat să reținem un singur cuvânt și, în jurul lui, să ţesem o propoziție scurtă, sau două, ca să încheiem cu ele această carte. Ne-au ajutat întâmplările unui compatriot al venerabilului Pat. La o adunare populară în Texas, în octombrie 2018, în timp ce își rostea mesajul favorit „America Prima!”, președintele Trump s-a gândit, spontan, la ceva nou, mega energizant, de mare impact la public. „Știți, a spus el, există un cuvânt, un cuvânt întrucâtva demodat. Este cuvântul naționalist, și mi-am zis că ar fi cazul să-l folosim. Dar, știți ceva? Știți ce sunt eu? Sunt un naționalist, OK?” Și, în timp ce mulțimea scanda entuziasmată „USA! USA!”, președintele a continuat: „Naționalist. Nimic rău în chestia asta. Folosiți acest cuvânt”.

Naționalist și nimic rău în chestia asta. Dacă românii vor folosi și ei acest cuvânt, și dacă pupitrul de unde președintele României se adresează Națiunii va avea scris pe el nu „Președinția României”, ci: „Pentru noi, România este Prima”, atunci România va fi alta, iar Marea Neagră va rămâne mereu a lor.

Va rămâne, de milenii,MAREA NOASTRĂ.

SFÂRȘIT

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,