Marea eliberare 1 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , Universitatea Populară 2018)

09:46, 17 decembrie 2018 | Cărți | 1088 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ceea ce nu dă individualismul liberal, acel ceva căruia recăpătarea puterii asupra sinelui, chemată de dorința politică, nu face decât să-i creeze posibilitatea, este supraviețuirea omului ca atare, a vieții umane ca atare și a lumii ca atare – surpriză, diversitate, forfotă. Bunăvoință, complicitate, complementaritate. Eliberarea de toate limitele a rupt pactul.

Fuga înainte a început cu blestemul din Biblie – creșteți și vă înmulțiți! –, ea apasă pe accelerator de când tehnicile dau iluzia că pot dispensa individul de orice apartenență la sistemul viu global căruia îi aparținea cuiva, ea derapează de când sistemul modernității se străduiește să schimbe totul, să pună stăpânire pe tot și să distrugă totul în fericita îmbrățișare a capitalului multiplicat (despre acest subiect a se vedea Albert Camus,”L’Homme Révolté”, 1951, Folio, Gallimard)!

Această mare separare, dacă există, se va plăti – ea se plătește deja. Inutil să  facem lista așteptărilor dovedite ale supraviețuirii: de la dereglarea climatică la rezistența bacteriană la antibiotice, de la sterilizarea pământurilor epuizate de monocultură până la epuizarea rezervelor de apă dulce care va atinge continente întregi începând cu 2025, e în curs o prăbușire a condițiilor favorabile vieții umane. Iar credința conform căreia tehnica va rezolva toate problemele pe care chiar tehnica le ridică se prăbușește și ea, odată cu credința și cu beneficiile globalizării.

Guvernarea dorinței individuale fabrică cu mare dificultate creșterea, cu prețul distrugerii resurselor și bunurilor vitale – ce va mai rămâne din homo economicus, omul intereselor, dacă nu dezastrul pe care îl numim dezvoltare? Europa se va fi străduit, și cu cât succes, să aprindă meșele din bombe, mai întâi demografice, care explodează în avioane și orașe, în numele cultului dedicat competitivității, randamentului capitalului și zeului său unic, fără chip și fără nume! Trebuie să ni-l imaginăm în marea galerie a Muzeului Om sau la Muzeul Artelor primitive, atunci când algoritmii de la bursă, monedele naționale sau creditul bancar vor figura printre fetișele unei civilizații stinse, alături de zeul crocodil care asigură recoltele fecunde! Trebuie să ne imaginăm neîncrederea copiilor de la școală în fața explicațiilor unui ghid blazat: pentru asta au distrus viața, au sterilizat atâtea pământuri, au golit mările de pește și pădurile de copaci, în numele cultului dorinței comerciale! Iar răul li se va părea mult mai rău decât orice rău produs de sclavie, de taberele de exterminare și gulagurile totalitare; doarece existența însăși a omului a fost amenințată de reducerea lumii la exploatare și la extragerea valorilor sale .

Traducere de Ruxandra Iordache