Descoperirea politicului ca atare 3 (fragment din cartea lui Hervé Juvin ”Guvernarea dorinței” , în curs de apariție)

14:29, 10 decembrie 2018 | Cărți | 1107 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Nu este indiferent faptul că Binele modern justifică cele mai rele prostii împotriva popoarelor și a libertății politice. Dacă liberalismul individului pune punct națiunii, o face pentru a instaura sclavia în numele omenirii reunite, adică: libera concurență mondializată pe care o realizează comerțul cu bunuri care nu sunt comerciale: munca, pământul, moneda, viața.

Pentru că istoria comună (despre ce vorbiți?), pentru că originea, naționalitatea, cetățenia, dacă ne e permis să folosim acest cuvânt, nu au nici un sens, pentru că este interzis să le dăm vreun sens, o oră de muncă necalificată în China valorează nici mai mult nici mai puțin decât o oră de muncă necalificată în Statele Unite, oamenii n-au decât să se ajusteze după preț! Valoroșii tribuni ai diversității în Franța nu au alte obiective; cine mai e uimit să vadă o bancă ce își spune că e franceză, campioană a operațiunilor off shore, că închiriază Stade de France pentru a elogia diversitatea, adică trădarea originilor, a istoriei și a fidelității? Cine se mai miră să vadă că un bancher inventează socialismul liberal, adică forma seducătoare a trădării națiunii și societății, în numele interesului cămătarului?

Această dezlegare este forma acută a decivilizării moravurilor! Fața ascunsă a elogiilor aduse diversității, a refrenelor care celebrează căderea frontierelor și universalismul drepturilor este această realitate sordidă: concurența pentru supraviețuire este singura realitate universală și nimic mai mult, cetățenia, solidaritatea religioasă, națională, etnică sau familială, apartenența comunitară sau moștenirea istoriei nu trebuie să tempereze înfruntarea atomizată a tuturor împotriva tuturor. Umanitarismul revăzut de mondialism, ideea că oamenii sunt nu egali, dar la fel, atât de bine purtată de descendenții comercianților cu sclavi și ai cămătarilor de altădată, ideea că naționalitatea nu face în nici un fel diferența, că originea, cea a celorlalți, nu are nici un loc în contracte, au acest efect magistral: să importe în Statele Unite mizeria chineză, să înghită cetățeanul american în rândul sclavilor de nicăieri, plătit cu un preț pentru mușchii, energia, forța de muncă, pe piața de muncă. Și să satisfacă singura dorință ce mai rămâne atunci când toate celelalte vor fi pălit: dorința interesului.

 

Traducere de Ruxandra Iordache