CE ESTE MIND CONTROL

10:56, 18 februarie 2019 | Cărți | 1943 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Lucien Cerise, din cartea ”Neuro-pirații” 

Una din primele apariții ale mind control (control mental, Mind Kontrolle, MK) în cultura mediatică a marelui public este un roman intitulat The Manchiurian Candidate scrisă de Richard Condon și publicată în 1959. Acest roman a fost de două ori adaptat pentru ecran cu același titlu: în 1962, cu Frank Sinatra în rolul principal; în 2004, cu Denzle Washington și Meryl Streep, difuzat în Franța cu titlul Crima din minte. De aici vine expresia ”candidatul mandchu”, pentru a desemna un individ gata să riște viața lui sau a altuia ca urmare a unei condiționări psihologice de tip hipnotic sau ”spălare de creier”. Aceste trei opere erau în general clasate în categoria ”thriller conspiraționist” până când realitatea programelor MK a fost dezvăluită  marelui public pe la mijlocul anilor 2000.  Într-adevăr, scurgerile de informații ce au urmat declasificării anumitor dosare care erau anterior top secret ale CIA au furnizat material de scris pentru doi autori recunoscuți, cu largă difuzare în librării și greu de suspectat de ”teoria complotului”: istoricul în informații și servicii secrete Gordon Thomas, în Secret and Lies : a History of CIA Mind Control and Germ Warfare, publicată în Franța în 2006 sub titlul Les Armes secrètes de la CIA – Tortures, manipulations et armes chimiques ; și militanta altermondialistă Naomi Klein în The Shock Doctrine.

 

Ce este mind control? În evantaiul de metode de control social științific care au apărut în secolul XX, este vorba probabil despre cea mai radicală. Dincolo de vechile tehnici de hipnoză cunoscute și aplicate din Antichitate și deja foarte eficiente pentru a condiționa comportamente, MK adaugă fenomenele de șoc și traumatism; într-o primă fază, se studiază efectele lor asupra comportamentului, apoi, în faza a doua, pe baza tipologiei definite, se provoacă intenționat șocuri dirijate și traumatisme controlate pentru a obține modificarea comportamentală scontată. Cine spune șoc, spune stres. Iar întrucât stresul este un puternic declanșator motivațional și comportamental, MK poate și văzut ca un fel de management prin stres. Caracterul invaziv al acestei abordări este fără limite. Într-adevăr, sensibilitatea și suferința trăite de subiecții umani studiați nu poate fi nicicum măsurată, sau doar sub forma de date cuantificabile (intensitate a urletelor în decibeli, număr exact de lovituri cu capul de pereți etc.). Filosofia MK este strict behavioristă: subiectul uman este un obiect plastic, programabil și reprogramabil, un instrument, o unealtă, o mașină, un robot în care sunt introduse inputs, adică stimuli, și din care vor ieși outputs sub forma de reflexe sau de comportamente mai mult sau mai puțin previzibile. Între cele două se află ”cutia neagră” subiectivă care nu interesează.

 

Pionierul acestui câmp de studiu pe care l-am putea numit psihologia șocului este Kurt Lewin (1890-1947). El a fost rapid secondat în anii 30 de oamenii de știință din țările comuniste (Pavlov), anglo-saxone (Institut Tavistock, MIT) și de cei din al Treilea Reich, aceștia din urmă fiind apoi recuperați de blocurile geopolitice mai sus numite la ieșirea din al Doilea Război Mondial, de unde germanizarea ironică a termenului Kontrolle. Toate aceste cercetări s-au continuat după 1945 pe numeroși cobai umani, mai cu seamă în cadrul serviciilor secrete din diferite țări. Gordon Thomas și Naomi Klein relatează despre experiențele conduse pe bază de electroșoc și de privare senzorială în anii 50 și 60 în unele clinici de către adevărați savanți nebuni, precum Sidney Gottlieb sau Ewen Cameron, psihiatri de formație care nu ezitau să vorbească de ”subiecți de aruncat” cu referire la pacienții lor. O, departe de a se limita la universul aseptizat al oamenilor de știință în halate albe, aceste studii s-au răspândit și găsit multiple aplicări practice. Naomi Klein menționează mai ales manualul de tortură științifică  ”Kubark”, produs direct al cercetărilor în domeniul mind control, ale cărui aplicări concrete au fost descoperite de toată lumea cu ocazia scandalului cu fotografiile din închisoarea de la Abou Ghraib în Irak. În epoca noastră de comunicare și imagini noi forme de tortură ”corectă politic ” și îndulcite vizual au fost elaborate pentru a evita leziunile fizice prea sângeroase și vizibile: simularea înecului (washboard), privarea de somn, postúri umilitoare ținute ore întregi, muzică idioată la volum maxim 24 din 24, etc. Mediile concentraționare în care experimentatorul poate controla toate variabilele oferă în mod natural condiții de observație optimale. În teritoriile ocupate din Gaza și Cisiordania, aceste adevărate laboratoare între ziduri închise pentru un mind control de masă, efectele stresului de război pe termen lung, îndurat de la naștere, sunt testate pe palestinieni și examinate atent de psihologii din serviciile de informații israeliene timp de câteva decenii. Rezultatele acestor ”studii clinice” de vârf sunt modelizate pentru ca apoi să fie aplicate în diferite țări, mai ales prin intermediul unor protocoale din ce în ce mai sofisticate de gestionare a mulțimii care urmăresc să păstreze aparențele democrației și pentru care exemplul cel mai cunoscut este consemnul dat soldaților israelieni de a nu ucide, ci de a răni grav, pentru a ciunti și pentru a lăsa handicapuri pe viață. Impactul psihologic este aici mai important decât cel fizic.

 

MK constă deci în a-l distruge pe celălalt, în mod metodic și rațional, deoarece este esențial să se pastreze controlul asupra situației. Este deci vorba de forma științifică și actualizată a ceea ce altădată ce chema magie, adică controlul total asupra altuia și transformarea sa după bunul plac. Etnografia ritualurilor oculte și magiei negre din diferite culturi, occidentale, voodoo, asiatică (”cale a mâinii stângi”), etc., pune în evidență mecanismele psihologice pe care se bazează: de fiecare dată, este vorba de a aplica niște traumatisme emoționale față de sensibilitate astfel încât să se împingă limitele pe care le poate suporta subiectul. Transgresarea limitelor este căutată pentru eficiența sa în termeni de conducere a schimbării prin stres. Atunci când această modificare planificată care acționează asupra infra-conștientului comportamentului, ea este pusă în practică la nivelul de grupuri, fiind vorba despre ingineria socială, adică MK de masă. Traumatismul ce vizează să facă se se miște liniile pentru a le recompune ulterior poate fi conceput în mod spectacular, de exemplu un mare atentat terorist mediatizat din greu. Dar el poate fi infuzat și în doze mici, așa cum se vede cu teoria confuziei de gen, virus cognitiv conceput pentru a induce un flux identitar psihotic, a cărui divulgare masivă este negată ca atare, dar care avansează mascat sub acoperirea a altceva (principiul phishingului). În ambele cazuri, leziunile pot fi ireversibile.

 

Nu trebuie totuși să ne lăsăm păcăliți, etapa necesară a haosului psihologic nu este decât un mijloc în slujba unui scop: fabricarea unui automat, a unui sclav, a unui zombi, a unui golem despuiat de orice instinct de conservare, deci ușor de croit și de îndoit după bunul plac, fără voință interioară, amorf, gata de orice, inclusiv de sinucidere, în slujba exclusivă a stăpânului. Dacă vocabula mind control nu are decât câteva decenii, filosofia din care provine este deci ancestrală. Este vorba despre multiplicarea la infinit a formulei ”a dizolva și a coagula” din ermetism : a dizolva toate formele solide (în speță psiho-comportamentale) pentru a le aduce în starea lichidă și plastică, așa încât să poată să le recompună conform unei noi coagulări, conform unei noi acțiuni solide, pilotate din exterior. Principiul iluminist Ordo ab chao al demolării controlate a structurilor preexistente în beneficiul unei noi ordini viitoare este deci în inima acestei metodologii.

 

În această perspectivă, anumite mărturii precum cele ale lui Cathy O’Brien și Mark Phillips, postate video pe web sau adunate în lucrările Acces Denied. For Reasons of National Security și Trance Formation of America traduse și publicate de editura Nouvelle Terre, sunt piese suplimentare de adus la acest dosar, deja greu, dar prea puțin cunoscut publicului francez.

 

(va urma)

Traducere de Ruxandra Iordache

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,