Calistrat M. Atudorei: RĂZBOIUL ECONOMIC (VIII)

08:52, 25 octombrie 2019 | Cărți | 2460 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un document compromițător 

Un document desecretizat de WikiLeaks în decembrie 2008, la doar două luni după ce fusese emis de serviciile secrete ale armatei americane, relevă unele metode de ”război neconvențional”, pe care administrațiile SUA le folosesc pentru a obține influență asupra „asupra unor actori statali și non-statali din exterior”. Sub forma unui manual, documentul specifică foarte clar că respectivele metode sunt deja aplicate, încă de mult timp, prin intermediul unor instituții internaționale de prim rang cum ar fi Banca Mondială (BM) sau Fondul Monetar International (FMI). Și că războiul economic reprezintă o parte din așa-numitul Unconventional Warfare (război neconvențional), asumat cu claritate de structuri precum Forțele Armate pentru Operațiuni Speciale, Departamentul de Stat și Comunitatea Serviciilor Speciale.

Importanța acestui document este, bineînțeles, uriașă pentru că, în cazul în care este autentic, el demonstrează că respectivele instituții globale sunt departe de a fi neutre și independente. Să vedem textual câteva dintre directivele prevăzute în cele 248 de pagini ale manualului de război neconvențional al SUA. Documentul este accesibil online și prezintă toate semnalmentele birocratice ale unui document original.

În secțiunea intitulată Economic Instrument of United States National Power and Unconventional Warfare (Instrumentul economic al puterii naționale a Statelor Unite și războiului neconvențional)este specificat că guvernul SUA își aplică „în mod unilateral și indirect puterea financiară prin intermediul influenței persuasive asupra instituțiilor financiare internaționale și interne”[1].

Cele mai importante instituții financiare pe plan mondial –Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Banca Reglementelor Internaționale – sunt descrise ca „locații diplomatice-financiare de realizat”[2] obiectivele Statelor Unite.

Conform explicațiilor din manual, the Office of Foreign Assets Control (OFAC – care supraveghează sancțiunile SUA asupra altor națiuni) „has a long history of conducting economic warfarevaluabletoany ARSOF[3] UW[4] campaign/are o istorie lungă de desfășurare a războiului economic valabil pentru orice campanie ARSOF UW”[5]. Este de precizat faptul că astfel de campanii de război neconvențional sunt coordonate cu grijă de ARSOF, Departmentul de Stat și Comunitatea Serviciilor Speciale pentru a determina ”which elements of the humanterrain in UWOA[6] are most susceptible to financial engagement/care elemente ale terenului uman în UWOA sunt cele mai predispuse la angajamentul financiar”[7]. Astfel, ARSOF poate folosi puterea financiară ca pe o veritabilă ”armă”, începând cu situațiile de ”conflict” și până la inclusiv ”un război total la scară largă”[8].

Mai concret, aplicarea războiului financiar de către armata americană presupune printre altele “stimulente financiare sau dezavantaje pentru a convinge adversarii, aliații și surogatele să-și modifice comportamentul la nivel strategic, operațional și tactic”[9]. Sau „manipularea de către stat a ratelor impozitelor și a dobânzilor și alte măsuri juridice și birocratice” wich ”canapply unilateral U.S. financial action to open, modify, or close financial flows/care „pot aplica acțiuni financiare unilaterale ale SUA pentru deschiderea, modificarea sau închiderea fluxurilor financiare”[10].

Într-adevăr, numeroși analiști au remarcat de zeci de ani că cele mai mari instituții internaționale au promovat în mod consecvent obiectivele geopolitice ale SUA în străinătate. Însă valoarea documentului de față consistă în faptul că oferă o bază concretă pentru a arăta că toate acestea au făcut parte integrantă din planurile minuțios elaborate în structurile de comandă americane.

(va urma)

[1] FM 3-05.130, Army Special Operations Forces: Unconventional Warfare, September 30, 2008, p. 2-8, https://file.wikileaks.org/file/us-fm3-05-130.pdf

[2]Ibidem, FM 3-05.130, p.2-8

[3]ARSOF – Army Special Operations Forces

[4]UW – Unconventional Warfare

[5]Ibidem, FM 3-05.130

[6]UWOA – Unconventional Warfare Operations Area

[7]Ibidem, FM 3-05.130

[8]Ibidem, FM 3-05.130

[9]Ibidem, FM 3-05.130

[10]Ibidem, FM 3-05.130

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,