Vițelul de aur, zeul suprem al puterii de la Chișinău

13:00, 22 august 2018 | Actual, Opinii | 2597 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cronica contactelor oficiale între exponenții puterii și liderii țărilor din Golful Persic

Vă propunem o retrospectivă a contactelor oficiale ale exponenților guvernării de la Chișinău cu liderii țărilor din Golf, care au precedat deciziile Guvernului și ale Parlamentului de scoatere la vânzare a cetățeniei moldovenești:

31.05.2010 – Ministrul Iurie Leancă a efectuat o vizită oficială în Statul Qatar

„În perioada 29-30 mai 2010, a avut loc vizita oficială a dlui Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în Statul Qatar. Pe parcursul vizitei,  şefuldiplomaţieimoldoveneşti a avut întrevederi cu Excelenţa Sa ŞeiculHamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani, Prim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe al Statului Qatar, cu Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah, Viceprim-ministru, Ministrul Energiei şi Industriei,  Nasser Muhammed Al Hajiri, Preşedinteleşi Directorul Executiv al companiei de stat „Hassadfood”, cu alte oficialităţiqatareze. Agenda vizitei a cuprins discuţii pe un spectru larg de subiecte importante pe dimensiunea bilaterală şi  multilaterală. În cadrul întrevederilor, au fost prezentate priorităţile politicii interne şi externe ale celor două state,  s-au punctat subiectele de interes comun şi s-a făcut un schimb detaliat de opinii privind consolidarea şi aprofundarea cooperării bilaterale”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/480834/)

 

10 decembrie 2012 – Prim-ministrul Vlad Filat întreprinde o vizită de trei zile la Qatar

„Agenda vizitei include întrevederi cu emirul de Qatar, şeihulHamad Bin Khalifa Al-Thani, cu prim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe al acestei ţări, Hamad Bin Jassim Bin Jaber Al-Thani. Delegaţia Moldovei va vizita Fondul de educaţie, ştiinţăşi dezvoltare socială al Qatarului, Camera de Comerţşi Industrie,  unde va avea întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, în particular, al uneia dintre cele mai mari companii – HassadFood”.

(http://www.allmoldova.com/ro/news/prim-ministrul-vlad-filat-intreprinde-o-vizita-de-trei-zile-la-qatar)

 

11 decembrie 2012 -Emirii din Qatar încep să caute pământ şi apă şi în Republica Moldova

„O delegație a R. Moldova condusă de premierul Vlad Filat s-a aflat zilele trecute în statul Qatar”, informează UNIMEDIA.info.

”Potrivit serviciului de presă al Guvernului, din delegație fac parte Iurie Leancă, Maia Sandu, Marcel Răducan, Ion Păduraru (Președinție), Anatol Ghilaș și Nicolae Juravschi. Sursa anunță că premierul Qatarului s-a bucurat de oaspeți. „Mă bucur să vă văd în Qatar. Noi ne dorim aprofundarea relațiilor dintre statele noastre și mizăm pe stabilirea unor direcții de cooperare în cadrul acestei vizite”, a spus premierul statului gazdă”.  (https://www.cotidianul.ro/emirii-din-qatar-incep-sa-caute-pamant-si-apa-si-in-republica-moldova/)

 

2015-04-07 Republica Moldova este interesată de atragerea investițiilor din Statul Qatar

„Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statului Qatar în Republica Moldova, Mohammed Bin Mohammed Al – Maliki. Părţile au discutat despre consolidarea relaţiilor economice şi comerciale dintre Republica Moldova şi Statul Qatar.

Chiril Gaburici a mulţumit Statului Qatar pentru susţinerea și interesul pe care îl manifestă faţă de Republica Moldova. Totodată, șeful Executivului s-a pronunțat pentru valorificarea potențialului de dezvoltare a relațiilor cu această țară pe mai multe dimensiuni”.

(https://gov.md/ro/content/republica-moldova-este-interesata-de-atragerea-investitiilor-din-statul-qatar)

2017-02-08 – Pavel Filip, către ministrul Economiei din Emiratele Arabe Unite: Suntem deschişi pentru investiţii

„Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Economiei al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Sultan binSaeed Al Mansouri. În cadrul discuţiilor, au fost abordate subiecte ce ţin de consolidarea dialogului bilateral, dezvoltarea relațiilor comercial-economice, cu accent pe atragerea investiţiilor din EAU în economia Republicii Moldova. În context, şeful Cabinetului de miniştri a specificat că Republica Moldova are semnat un Acord cu FMI, care prevede un program ambițios de relansare și dezvoltare a economiei țării. De asemenea, s-a reuşit dezghețarea asistenței financiare din partea donatorilor externi și asigurarea accesului la surse financiare internaționale. Moldova este în consecinţă, în viziunea Premierului, o ţară sigură pentru investiţii” – a fost un citat dintr-un comunicat oficial al Guvernului. (https://gov.md/ro/content/pavel-filip-catre-ministrul-economiei-din-emiratele-arabe-unite-suntem-deschisi-pentru)

2017-07-10 Noi oportunități pentru intensificarea cooperării dintre Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite

„Facilitarea regimului de vize, posibilitatea relansării zborurilor directe dintre Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite, precum și participarea Republicii Moldova la Dubai EXPO 2020, au fost principalele subiecte discutate astăzi la întrevederea Prim-ministrului Pavel Filip cu Ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite (EAU), Şeicul Abdullah binZayed Al Nahyan. În cadrul discuțiilor Premierul a remarcat dinamizarea în ultimul timp a dialogului la nivel înalt dintre cele două state, exprimându-și convingerea că acest fapt va contribui la intensificarea cooperării dintre țările noastre. În context, Pavel Filip a spus că deschiderea misiunilor diplomatice ale ţărilor noastre va crea noi oportunități pentru aprofundarea cooperării bilaterale”. (https://gov.md/ro/content/noi-oportunitati-pentru-intensificarea-cooperarii-dintre-republica-moldova-si-emiratele)

 

10 IULIE 2017 -Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale al Emiratelor Arabe Unite, Şeicul Abdullah binZayed Al Nahyan

„Șeful statului a salutat prezenţa oficialului şi a membrilor delegaţiei la noi în țară. Părțile au discutat despre o colaborare eficientă în domeniul economic și sectoarele care ar fi prioritare pentru Republica Moldova. ”Este vorba despre sectorul de prestare a serviciilor, sectorul financiar, tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor, sectorul agricol. Am menționat că există un potențial nevalorificat în domeniile menționate”, a declarat Igor Dodon.

De asemenea, Președintele țării a menționat că susține deplin semnarea a celor 2 acorduri dintre Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite, în domeniul  promovării şi protejării reciproce a investiţiilor, precum şi în domeniul evitării dublei impuneri şi prevenirii evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit”. (https://gov.md/ro/content/pavel-filip-catre-ministrul-economiei-din-emiratele-arabe-unite-suntem-deschisi-pentru)

26 IULIE 2017- Președintele Igor Dodon a avut o întrevdere cu o delegație din Emiratele Arabe Unite

„Președintele Repubicii Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere cu delegația din Emiratele Arabe Unite condusă de Șeicul Faisal Bin SalemAl Qassimi, Președintele Băncii Arabe Unite. În cadrul dialogului părțile au discutat posibilitățile de realizare a unor proiecte investiționale în domeniile de interes major pentru economia Moldovei. În același context s-a vorbit despre astfel de sectoare cum ar fi: sectorul de prestare a serviciilor, sectorul financiar, tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor, sectorul agricol și al infrastructurii”. (http://www.presedinte.md/rom/presa/presedintele-igor-dodon-a-avut-o-intrevdere-cu-o-delegatie-din-emiratele-arabe-unite)

16 AUGUST 2017- Președintele Republicii Moldova avut o întrevedere cu Secretarul General al Ministrului afacerilor externe al Statului Qatar

„Igor Dodon, Președintele țării a avut o întrevedere cu Secretarul General al Ministrului afacerilor externe al Statului Qatar, Dr. Ahmad AL-HAMADI.

În cadrul întrevederii, șeful statului a salutat împlinirea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi Statul Qatar.

Totodată, Igor Dodon a reiterat importanţa dinamizării relaţiilor de bună prietenie şi necesitatea valorificării potenţialului de cooperare între statele noastre exprimîndu-și convingerea că există un potențial enorm, nevalorificat, în special în domeniul comerțului”.

(http://www.presedinte.md/rom/presa/presedintele-republicii-moldova-avut-o-intrevedere-cu-secretarul-general-al-ministrului-afacerilor-externe-al-statului-qatar)

2017-09-29Noi posibilități pentru dezvoltarea relațiilor dintre Republica Moldova și Statul Kuwait

„Oportunitățile de dinamizare a relaţiilormoldo-kuwaitiene în domeniile de interes comun au fost discutate în cadrul întrevederii de astăzi a Prim-ministrului Pavel Filip cu noul Ambasador al Statului Kuwait în Republica Moldova, cu reşedinţa la Bucureşti, Talal Mansour Alhajeri.

Șeful Cabinetului de miniștri a salutat vizita diplomatului la Chișinău, exprimându-și convingerea că acreditarea acestuia în calitate de Ambasador în țara noastră va impulsiona parteneriatul dintre Republica Moldova și Statul Kuwait. „Ne dorim ca relațiile dintre țările noastre să devină tot mai strânse. O direcție foarte importantă în acest sens este cooperarea economică”, a menționat Prim-ministrul. Oficialii au convenit că, pentru a determina mai bine posibilitățile de cooperare și interacțiune între Moldova și Kuwait, urmează să fie organizate o serie de vizite bilaterale, inclusiv a oamenilor de afaceri din cele două țări. În context,  Ambasadorul Statului Kuwait în Republica Moldova a remarcat mai multe domenii de interes, inclusiv cel al drumurilor, al agriculturii, al securității alimentare şi al turismului”.

(https://gov.md/ro/content/noi-posibilitati-pentru-dezvoltarea-relatiilor-dintre-republica-moldova-si-statul-kuwait)

2018-01-30 – Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu Prințul moștenitor al Abu Dhabi

„În cadrul vizitei sale oficiale în Emiratele Arabe Unite, prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Prințul moștenitor al Abu Dhabi, Alteța sa Șeicul Mohammed binZayed, vice-comandant suprem al forțelor armate ale EAU. Oficialii au discutat despre parteneriatul moldo-emiratez și perspectivele de intensificare a colaborării, constatând că în prezent există toate premisele necesare în acest scop. În context, au fost remarcate mai multe vizite de lucru întreprinse în ultima perioadă, precum și dinamizarea cooperării prin semnarea a noi acorduri bilaterale”. (https://gov.md/ro/content/premierul-pavel-filip-avut-o-intrevedere-cu-printul-mostenitor-al-abu-dhabi)

2018-01-30Perspectivele cooperării moldo-emirateze, discutate de premierul Pavel Filip și președintele Consiliului Național Federal al EAU

„În cadrul vizitei de lucru în Emiratele Arabe Unite (EAU), prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu președintele Consiliului Național Federal, Amal Al Qubaisi. Părțile au discutat despre consolidarea relațiilor diplomatice, politice și economice dintre cele două state. Premierul Pavel Filip a apreciat intensificarea dialogului bilateral, inclusiv la nivel parlamentar şi guvernamental. Prim-ministrul a menționat că recent Executivul de la Chișinău a luat mai multe decizii care vor stimula relațiile comerciale. Printre acestea se numără abolirea regimului de vize pentru cetățenii emiratezi și aprobarea deschiderii Ambasadei Republicii Moldova și a Consulatului general în EAU. Pavel Filip a menționat că astfel este asigurată o platformă eficientă pentru stimularea investițiilor şi a schimburilor comerciale dintre țări”. (https://gov.md/ro/content/perspectivele-cooperarii-moldo-emirateze-discutate-de-premierul-pavel-filip-si-presedintele)

2018-01-30 Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat două tratate bilaterale

„Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au semnat astăzi două documente în vederea consolidării relațiilor bilaterale. Pentru impulsionarea colaborării economice și stabilirea noilor sfere de cooperare a fost semnat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică şi tehnică. Documentul prevede dezvoltarea parteneriatului în următoarele domenii: comerţ cu bunuri şi servicii, investiţii, industrie, agricultură, infrastructură, mediu, energie, educaţie, tehnologii informaţionale și sectorul financiar – bancar. Totodată, prin acest Acord părţile au convenit asupra înfiinţării comisiei economice mixte moldo-emirateze. Aceasta va contribui la dinamizarea relațiilor economice bilaterale”.  (https://gov.md/ro/content/republica-moldova-si-emiratele-arabe-unite-au-semnat-doua-tratate-bilaterale)

 

2018-01-30 – Premierul Republicii Moldova și Prim-ministrul Emiratelor Arabe Unite confirmă interesul pentru dezvoltarea relațiilor economice bilaterale

„Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu premierul, vicepreşedintele și conducătorul orașului Dubai, Șeicul Mohammed binRashid Al Maktoum. Oficialii au apreciat dinamizarea în ultima perioadă a relațiilor politice și instituționale dintre cele două state. În particular, Pavel Filip a exprimat recunoștință părții emirateze pentru suportul acordat în crearea Ambasadei Republicii Moldova în EAU, cu sediul la Abu Dhabi, și a unui Consulat General în orașul Dubai. Premierul a confirmat, de asemenea, deschiderea pentru acordarea întregului sprijin în inaugurarea unei misiuni diplomatice a EAU în țara noastră. Totodată, Pavel Filip a spus că autoritățile de la Chișinău își doresc eliminarea vizelor pentru cetățenii moldoveni care vizitează Emiratele Arabe Unite. În context, șeful Executivului de la Chișinău a amintit că în martie 2017, Republica Moldova a abolit regimul de vize pentru cetățenii EAU, menționând disponibilitatea de a anula vizele și pentru rezidenții acestei țări. La rândul său, Șeicul Mohammed binRashid Al Maktoum, a menționat că în prezent se  studiază posibilitățile anulării vizelor pentru diplomații moldoveni, după care acest proces urmează să fie extins și asupra cetățenilor Republicii Moldova”. (https://gov.md/ro/content/premierul-republicii-moldova-si-prim-ministrul-emiratelor-arabe-unite-confirma-interesul)

12 FEBRUARIE 2018 – Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Alteța Sa, Șeicul Mohammed binRashid Al-Maktoum

„În cadrul vizitei la Dubai, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Alteța Sa, Șeicul Mohammed binRashid Al-Maktoum vice-preşedinte, prim-ministru, ministrul Apărării al Emiratelor Arabe Unite, Guvernator al orașului Dubai şi conducător al unui mare grup investițional. În cursul dialogului, părțile au abordat subiecte cu privire la relațiile bilaterale și necesitatea valorificării potențialului de cooperare între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite”.  (http://www.presedinte.md/rom/presa/presedintele-republicii-moldova-igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-alteta-sa-seicul-mohammed-bin-rashid-al-maktoum)

2 FEBRUARIE 2018 – Igor Dodon a avut o întrevedere cu Mohammed binZayed Al Nahyan

„Președintele țării, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Crown Prince al Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) Excelența sa, Mohammed binZayed Al Nahyan, comandant adjunct al Forțelor Armate ale Emiratelor Arabe Unite. Întrevederea a avut loc în cadrul Summmit-ului Guvernamental Mondial – eveniment de anvergură care întrunește lideri de state și înalți oficiali din peste 150 de țări. Șeful statului a menționat că mai mulți oficiali și oameni de afaceri din diferite țări au solicitat întrevederi cu delegația noastră. ”Există șanse reale de a atrage investiții în multe sectoare importante pentru țara noastră”, a declarat Igor Dodon.” (http://www.presedinte.md/rom/presa/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-mohammed-bin-zayed-al-nahyan)

12 FEBRUARIE 2018 -Igor Dodon, președintele Republicii Moldova întreprinde o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite

„La invitația președintelui Emiratelor Arabe Unite, Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova întreprinde o vizită de lucru în EAU pentru a participa la Summit-ul Mondial Guvernamental care se desfășoară la Dubai. La eveniment participă reprezentanți a peste 150 de state. Pe agenda de lucru sînt incluse mai multe întrevederi cu înalți demnitari de stat” – a fost un citat dintr-un comunicat oficial.

13 FEBRUARIE 2018Igor Dodon a avut o întrevedere cu Rashid S. Al-Rashid din Arabia Saudită

„Președintele Republicii Modova a avut o întrevedere cu Rashid S. Al-Rashid din Arabia Saudită, fondator și președinte al unui mare grup de companii din domeniul construcției, producerii energiei alternative, prestării serviciilor medicale, dezvoltării turismului, filantropiei, ș.a. Rashid S. Al-Rashid este membru al Comitetului Institutului Urban, consilier în Comitetul Arabiei Saudite pentru dezvoltarea țării și cel mai mare investitor în domeniul construcției parcurilor și zonelor de agrement din Dubai. Șeful statului a menționat că domnul Rashid a manifestat un interes major pentru Republica Moldova, în special, pentru edificarea unor spitale, blocuri locative, magazine, hoteluri, etc”.

(http://www.presedinte.md/rom/presa/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-rashid-s-al-rashid-din-arabia-saudita)

14 FEBRUARIE 2018 -Șeful statului a avut o întrevedere cu familia regală Al Qassimi

„Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu familia regală, la invitația SheiculuiFaisal Bin Sultan Bin Salem Al Qassimi, Guvernator al emiratului Sharjah (unul dintre cele 7 Emirate) din 1972 și pînă în prezent, membru al Consiliului Suprem al Uniunii Emiratelor Arabe Unite, istoric, fondator al Băncii Arabe Unite și al unor grupuri de companii în diverse domenii. SheiculFaisal Bin Sultan Bin Salem Al Qassimi este membru al famiIiei regale Al Qassimi – una dintre cele 6 familii, care guvernează EAU și conduce două dintre cele 7 emirate: Ras Al Khema și Sharjah”.

(http://www.presedinte.md/rom/presa/seful-statului-a-avut-o-intrevedere-cu-familia-regala-al-qassimi)

26.03.2018 Ministrul Afacerilor Externe întreprinde o vizită de lucru în EAU

„26 martie, Chișinău – Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, întreprinde, în perioada 26 – 29 martie curent, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite, unde va discuta cu oficialii emirieni aspectele extinderii relațiilor bilaterale. Agenda de lucru include întrevederi bilaterale cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale, Sheikh Abdullah binZayed Al Nahyan, ministrul Economiei Sultan binSaeed Al Mansoori, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie din Abu Dhabi, Mohamed Helal Al Muhairi, alți oficiali din Emiratele Arabe Unite. În cadrul discuțiilor vor fi abordate aspectele extinderii dialogului politic între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, intensificarea relațiilor comercial-economice, culturale, juridice, etc.  În timpul întrevederilor cu oficialii de la Abu Dhabi va fi trecută în revistă și agenda Forumului de afaceri moldo-emirian, care va avea loc în perioada 9-10 mai 2018, în Dubai” . (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/511525/)

26.03.2018- Ministrul Tudor Ulianovschi invită companiile din EAU să investească în Republica Moldov

„26 martie, Abu Dhabi – Republica Moldova este interesată în atragerea investițiilor din Emiratele Arabe Unite (EAU) și va oferi tot suportul companiilor emiriene în implementarea proiectelor investiționale în țara noastră. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în cadrul întrevederii cu directorul general al Camerei de Comerț și Industrie din Abu Dhabi,  Mohamed Helal Al Muhairi. În context, șeful diplomației moldovenești a prezentat oportunitățile investiționale din Moldova, facilitățile fiscale și de alt ordin, oferite companiilor străine care investesc în țara noastră, precum și posibilitățile și locația geografică specială de care pot beneficia investitorii pe piața moldovenească”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/511530/)

27.03.2018 – Companiile din Emiratul Fujairah sunt interesate în stabilirea parteneriatelor cu zonele economice libere din Republica Moldova

„27 martie, Fujairah – Stabilirea parteneriatelor de colaborare între zonele economice libere din Republica Moldova și Emiratul Fujairah, precum și inițierea unor proiecte investiționale cu participarea mediului de afaceri din ambele părți au fost subiectele discutate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Prințul Emiratului Fujairah, Sheikh Mohammed binHamadbin Mohammed Al Sharqi. În cadrul dialogului șeful diplomației moldovenești a prezentat oportunitățile investiționale și economice oferite de Republica Moldova companiilor străine, programele implementate de către autoritățile de la Chișinău pentru susținerea mediului de afaceri, precum și potențialul zonelor economice libere din țară”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/511541/)

(VIDEO) Ministrul de Externe al EAU: ”Deschiderea misiunii diplomatice la Abu Dhabi va conduce la dezvoltarea în continuare a relațiilor moldo-emiriene”

„28 martie, Abu Dhabi – Autoritățile Emiratelor Unite Arabe (EAU) salută inițierea demersurilor necesare din partea Guvernului Republicii Moldova pentru deschiderea unei misiuni diplomatice la Abu Dhabi, lucru care va conduce în continuare la dezvoltarea relațiilor moldo-emiriene. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Emiratelor Arabe Unite, Șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, în cadrul întrevederii cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi. În context, Șeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan a apreciat implicarea activă a șefului diplomației moldovenești în procesul de consolidare și revitalizare atât a relațiilor bilaterale, cât și cu statele din regiunea Golfului Arab”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/511550/)

29.03.2018EAU sunt interesate în extinderea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova pe toate dimensiunile

„29 martie, Abu Dhabi – Oportunitățile cooperării economice și intensificarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite au fost discutate la Abu Dhabi de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu ministrul emirian al Economiei, Sultan Bin Saeed al Mansoori. Ministrul emirian a apreciat intensificarea relațiilor bilaterale între ambele state în ultima perioadă de timp pe toate dimensiunile, subliniind că decizia Guvernului de la Chișinău de a deschide o misiune diplomatică în Emiratele Arabe Unite va contribui esențial de extinderea relațiilor politice, comercial-economice, culturale și de alt ordin între cele două țări”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/511570/)

11.05.2018 Ministrul Tudor Ulianovschi a inaugurat Ambasada Republicii Moldova în EAU (VIDEO)

„11 mai, Abu Dhabi – Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a inagurat Ambasada Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, care a devenit a 41 misiune diplomatică a țării noastre peste hotare. La ceremonia, care s-a desfășurat în seara zilei de 10 mai la Abu Dahbi,  a participat Ministrul de stat ZakiAnwarNusseibeh, membri ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanții misiunilor diplomatice acreditate în EAU, oameni de afaceri din țară și Emiratele Arabe, activul diasporei moldovenești. Adresându-se celor prezenți, Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că prin inaugurarea Ambasadei Republicii Moldova în Emiratele Arabe Unite, Executivul de la Chișinău trasează odată în plus principalele obiective în politica externă a statului – stabilirea relațiilor de parteneriat cu state din diferite regiuni ale globului, promovarea produselor și serviciilor autohtone pe diferite piețe, susținerea conaționalilor, prin oferirea serviciilor consulare sau de alt gen în orice țară nu s-ar afla ei”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/512082/)

2018-04-04 Republica Moldova va intensifica relațiile economice cu Emiratele Arabe Unite

„Executivul a aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea economică și tehnică, semnat la Dubai la 30 ianuarie curent, în cadrul vizitei de lucru întreprinse de prim-ministrul Pavel Filip. Acordul va dinamiza colaborarea dintre cele două state în sectoarele industriei, agriculturii, turismului, infrastructurii, tehnologiilor informaționale, energetic, precum și în domeniul educației și în cel al sănătății. În acest scop, va fi creată Comisia economică mixtă moldo-emirateză, care va stabili domeniile prioritare de interes și va soluționa anumite dificultăți apărute în procesul implementării Acordului”. (https://gov.md/ro/content/republica-moldova-va-intensifica-relatiile-economice-cu-emiratele-arabe-unite)

09.05.2018 -Abolirea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova a fost discutată de Ministrul Tudor Ulianovschi cu Vicepremierul emirianSheikhSaifbinZayed Al Nahyan

„9 mai, Abu Dhabi – Posibilitatea abolirii regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, precum și extinderea relațiilor moldo-emiriene în diferite domenii, au fost discutate astăzi la Abu Dhabi de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, cu Viceprim-ministrul, Ministrul emirian al Afacerilor Interne, SheikhSaifbinZayed Al Nahyan. În opinia interlocutorilor, abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni va favoriza și mai mult extinderea relațiilor moldo-emiriene, care în ultima perioadă de timp au înregistrat o dezvoltare semnificativă în toate domeniile. ”Un exemplu elocvent este și Forumul economic moldo-emirian, care se desfășoară astăzi la Dubai, unde mediul de afaceri din ambele state stabilesc noi parteneriate, examinează posibilitatea implementării proiectelor investiționale și promovarea activităților de export și import. Abolirea regimului de vize este foarte importantă pentru mediul de afaceri din Republica Moldova, deoarece țara noastră este interesată în promovarea produselor și serviciilor atât pe piața Emiratelor Arabe Unite, cât și în regiunea Golfului Arabic”, a menționat șeful diplomației moldovenești. În context, Ministrul Ulianovschi a accentuat interesul deosebit al mediului de afaceri din Republica Moldova să participe la Expoziția ”Dubai 2020”. (http://www.mfa.gov.md/comunicate-presa-md/512059/)

 

Uite-așa-i cu integrarea europeană, dar și eurasiatică a Moldovei!  Unii se prefac a fi loiali Bruxellesului, alții – Moscovei, dar de fapt loialitatea lor este doar față de bani. Anume asta e esența mamonocrației de la Chișinău. Vorba aia, banii nu au miros. Ce contează cine-i dă și de unde vin? Important e să intre în pungile celor care se închină cu fidelitate doar acestui idol.

 

Cronicar

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,