Păzea, fraţilor! Vine pandemia cibernetică!

08:08, 18 iunie 2021 | Video | 1691 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Pregătirea pentru o pandemie cibernetică: Cyber ​​Polygon 2021 pentru înscena simularea atacului lanțului de aprovizionare[1].

Va fi oare Cyber ​​Poligonul 2021 la fel de profetic ca Evenimentul 201 în simularea unui răspuns pandemic?

Forumul Economic Mondial (FEM) va organiza un alt exercițiu de atac cibernetic, deoarece continuă să se pregătească pentru o potențială pandemie cibernetică, despre care fondatorul Klaus Schwab spune că va fi mai gravă decât actuala criză globală (…)

În urma exercițiului și evenimentului de atac cibernetic Cyber ​​Polygon de anul trecut, care a avut ca scop prevenirea unei pandemii digitale, FEM a anunțat că ediția 2021 va avea loc pe 9 iulie.

Un atac cibernetic cu caracteristici asemănătoare COVID s-ar răspândi mai repede și mai departe decât orice virus biologic” – Forumul Economic Mondial

Anul acesta, Cyber ​​Polygon 2021 va simula un atac cibernetic fictiv, cu participanți din zeci de țări care răspund la „un atac țintit al lanțului de aprovizionare asupra unui ecosistem corporativ în timp real”.

Potrivit FEM, COVID-19 era cunoscut ca un risc anticipat, la fel și echivalentul său digital. (Iată un element de programare predicitivă, de profeție ce se împlinește de la sine, de condiționare socială – n. trad).

Mai mult, „Un atac cibernetic cu caracteristici asemănătoare COVID s-ar răspândi mai repede și mai departe decât orice virus biologic. Rata sa de reproducere ar fi de aproximativ 10 ori mai mare decât cea pe care am experimentat-o ​​cu coronavirusul „.

Acum să aruncăm o privire asupra a trei tendințe care apar din Cyber ​​Polygon 2020 pentru a descoperi ce mișcări pot face sectoarele public și privat în așteptarea unei pandemii digitale.

Dar mai întâi, să vedem de unde a venit noțiunea de pandemie cibernetică?

O pandemie cibernetică anticipatăÎn cuvântul său de bun venit la Cyber ​​Polygon 2020, fondatorul FEM, Klaus Schwab, a avertizat despre o „pandemie cibernetică”,  care ar fi mai gravă decât actuala criză globală.

Știm cu toții, dar acordăm o atenție insuficientă scenariului înfricoșător al unui atac cibernetic cuprinzător, care ar aduce o oprire completă a sursei de energie electrică, a transporturilor, a serviciilor spitalicești, a societății noastre în ansamblu”, – a spus acesta.

„Este important să utilizăm criza COVID-19 ca pe un bun prilej pentru a reflecta asupra lecțiilor comunității de securitate cibernetică pentru a atrage și a ne îmbunătăți pregătirea de  o potențială pandemie cibernetică” – Klaus Schwab

Pe măsură ce lumea digitală pătrunde în lumile noastre fizică și biologică, un atac cibernetic eficient ar putea compromite orice este conectat la internet, inclusiv:

 • Dispozitive medicale care țin oamenii în viață;
 • Ecosistemul Internetul Lucrurilor (Internet of Things, IoT) de dispozitive conectate care rulează case inteligente (adică camere, microfoane, senzori etc.);
 • Ecosistemul Internet al corpurilor (IoB) al oamenilor conectați digital;
 • Sisteme financiare globale;
 • Rețele energetice;
 • Instalații de tratare a apei;
 • Sisteme IT guvernamentale;
 • Infrastructura militară și de apărare;
 • Și altele.

Potrivit FEM, „Singura modalitate de a opri propagarea exponențială a unei amenințări cu atacuri cibernetice asemănătoare COVID este de a deconecta pe deplin milioanele de dispozitive vulnerabile unul de celălalt și de pe internet”.

Însă, „O singură zi fără internet ar costa economiilor noastre mai mult de 50 de miliarde de dolari și asta fără a lua în considerare daunele economice și sociale în cazul în care aceste dispozitive ar fi legate de servicii esențiale, precum transporturile sau asistența medicală”.

„Criza COVID-19 ar fi privită în acest sens ca o mică tulburare în comparație cu un atac cibernetic major” – Klaus Schwab

Inutil de spus că o pandemie cibernetică ar face ravagii în aproape toate sectoarele societății. Cu toate acestea, diavolul se ascunde în detalii, iar soluțiile recomandate pentru o pandemie cibernetică ar putea fi mult mai dăunătoare libertății individuale decât atacul cibernetic în sine.

Cyber ​​Polygon 2020; Tendințe emergente

Tema centrală a exercițiului Cyber ​​Polygon 2020 a fost „pandemia digitală: cum să prevenim o criză și să consolidăm securitatea cibernetică la toate nivelurile”.

Scopul evenimentului Cyber ​​Polygon de anul trecut a fost:

 • Dezvoltarea competențelor echipelor în respingerea atacurilor cibernetice;
 • Angajarea managementului organizațiilor și corporațiilor globale în dialogul privind securitatea cibernetică;
 • Creșterea gradului de conștientizare a publicului în domeniul securității cibernetice.

Exercițiul a inclus două activități paralele: o transmisiune live pentru un public în masă și o instruire tehnică pentru specialiștii în securitate cibernetică, iar 120 dintre cele mai mari organizații rusești și internaționale din 29 de țări s-au alăturat formării tehnice pentru a practica răspunsul la un atac țintit, care vizează piratarea datelor companiei și subminarea reputației acesteia (…).

Prezentăm aici cele trei tendințe care s-au conturat din discuțiile live și din raportul de rezultate Cyber ​​Polygon 2020.

 • Guvernele se vor îndrepta inevitabil către schemele de identitate digitală

În luarea sa de cuvânt la ​​Polygon 2020, fostul prim-ministru britanic Tony Blair a declarat cu încredere că guvernele se deplasează „absolut, inevitabil” în direcția adoptării identității digitale.Identitatea digitală este o componentă majoră a marii agende de resetare a FEM, deoarece se referă la tehnologiile transformatoare care alimentează a Patra Revoluție Industrială.

O identitate digitală păstrează o evidență a tot ceea ce faceți online, inclusiv ceea ce partajați pe rețelele sociale, site-urile web pe care le vizitați și geolocalizarea smartphone-ului dvs. și poate găzdui toate actele pe care le-ați găsi în mod normal într-un portofel fizic, cum ar fi permis de conducere, card de asigurare și carduri de credit.

În intervenția sa Blair nu a argumentat motivul pentru care deținerea unei identități digitale era de fapt necesară pentru a preveni o pandemie cibernetică, ci mai degrabă faptul că identitățile digitale ar fi o parte inevitabilă a ecosistemului digital și, astfel, guvernele ar trebui să colaboreze cu companiile de tehnologie pentru a proteja și reglementa utilizarea acestora (…).

Indiferent de faptul dacă datele sunt securizate sau nu, libertatea individuală va depinde de modul în care este utilizată tehnologia și de nivelul de încredere acordat celor care o guvernează.

Potrivit unui raport al FEM din 2018, „identitatea digitală determină la ce produse, servicii și informații putem avea acces – sau, dimpotrivă, la care dintre acestea accesul ne este blocat” – nivelul căruia urmează să fie determinat de comportamentul nostru online.

Dacă Blair are dreptate și guvernele vor adopta în mod inevitabil identități digitale, atunci un atac cibernetic bine coordonat care afectează sistemele de identitate digitală ar duce la o pandemie cibernetică ce ar afecta întreaga societate.

 • „Fake News (Știri false)” este o pandemie digitală, iar majoritatea cetățenilor sunt incapabili să gândească critic

Cyber ​​Polygon 2020 și-a dedicat una dintre sesiunile detransmisiune live conceptului de „știri false” ca fiind o pandemie mortală, digitală, care afectează anul 2020 (…).

Cyber ​​Polygon 2020 nu a emis nicio recomandare concretă cu privire la gestionarea știrilor false; cu toate acestea, simularea pandemiei de coronavirus Event 201, condusă de FEM, a recomandat următoarele: „Guvernele vor trebui să se asocieze cu companiile tradiționale și de social media pentru a cerceta și dezvolta abordări agile de combatere a dezinformării”.

 • Parteneriatele publice și private de încredere vor trebui consolidate

Stabilirea unor colaborări de încredere între sectoarele public și privat poate ajuta la prevenirea unei pandemii digitale, potrivit raportului Polygon 2020.

Acest raport menționează că „O situație critică nu poate fi abordată de o organizație sau de un individ aparte”, mai adăugând următoarele: „Într-o lume foarte interconectată, un singur atac cibernetic se poate răspândi exponențial în comunitatea globală”. Tot aici se mai spune:  „Această situație poate fi prevenită prin promovarea colaborării între sectoarele public și privat și agențiile de aplicare a legii”.„În plus, interacțiunea eficientă necesită implementarea și reglementarea unei game de standarde, schimbul de informații și stabilirea unor relații de încredere.”

În timpul sesiunii live a Poligonului 2020, Jeremy Jurgens, Chief Business Officer la FEM, a declarat că prevenirea următoarei crize va necesita  ca toate sectoarele societății și a economiei să meargă împreună.

„Cred că va mai exista o criză”, a spus el. „Va fi una mult mai semnificativă. Trebuie să începem să ne pregătim pentru asta acum ”. (…)

Aș putea spune că anticipație că, atunci când ne vom confurnta cu următoarea criză, aceasta va fi una mai rapidă decât ceea ce am văzut cu COVID, rata exponențială de creștere va fi mult mai abruptă, impactul va fi mai mare și, ca urmare, implicațiile economice și sociale vor fi și mai semnificative (…).

Raportul Cyber ​​Polygon 2020, alături de sesiunile virtuale înregistrate în timpul Săptămânii Davos la sfârșitul lunii ianuarie 2021, toate evidențiază nevoia / dorința de colaborare publică și privată – nu doar ca un mijloc de a preveni o pandemie cibernetică – ci pentru a remodela întreaga economie globală și a revigora toate aspectele societății sub o nouă formă de capitalism al părților interesate (stakeholder capitalism), provocată de marea resetare.

Tendințe ce rezultă din exercițiul unei pandemii digitale

În acest articol am analizat trei tendințe ce decurg din Cyber ​​Polygon 2020:

 • O consolidare mai mare a resurselor și colaborărilor între corporații și state;
 • Un plan pentru a face față știrilor false, dezinformării și informării greșite, care încă nu a fost dezvăluit;
 • Un impuls către identitatea digitală, care va trebui să fie securizată și protejată.

În timp ce aceste observații de bază au fost preluate din exercițiul de anul trecut, Cyber ​​Polygon din acest an va prezenta noi provocări, în care participanții vor răspunde unei amenințări diferite – un atac țintit al lanțului de aprovizionare asupra unui ecosistem corporativ în timp real.

Dacă rezultatele și recomandările din simulările anterioare de pandemie sunt doar niște indicii pentru ceea ce ar putea să aducă viitorul în fața societății, atunci constatările și politicile din Cyber ​​Poligonul 2021 ar putea avea un impact social real în viitorul cel mai apropiat. De exemplu, mai multe scenarii jucate în simulările de pandemie fictive susținute de FEM, cum ar fi Clade X[2] (mai, 2018) și Evenimentul 201 (octombrie, 2019) ulterior s-au împlinit, alături de mai multe recomandări de politici pentru tratarea pandemiei COVID-19.

Aceste scenarii au descris:

 • Guvernele care implementează blocaje la nivel mondial;
 • Prăbușirea multor industrii;
 • Creșterea neîncrederii între guverne și cetățeni;
 • Adoptarea mai largă a tehnologiilor de supraveghere biometrică;
 • Cenzurarea rețelelor sociale în numele combaterii dezinformării;
 • Dorința de a inunda canalele de comunicare cu surse „autorizate”;
 • Șomaj în masă;
 • Revoltă pe străzi;
 • Și multe altele!

Atunci când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemia coronavirus pe 11 martie 2020, guvernele din întreaga lume au aplicat blocajul, ceea ce a avut efecte devastatoare asupra economiei: închiderea afacerilor, creșterea tulburărilor civile, creșterea șomajului, pierderea perspectivei de a obține o locuință și cel mai mare transfer de avere înregistrat vreodată în istoria omenirii.

Cu toate acestea, multe dintre aceste scenarii au fost deja anticipate și luate în considerare în simulările anterioare, și totuși toate s-au concretizat.

Oare discuțiile care vor rezulta din Cyber ​​Poligon 2021 se vor dovedi a fi la fel de profetice pentru lumea digitală precum Event 201 și Clade X au fost pentru cea fizică?

Traducere de Iurie Roșca

Sursa: https://sociable.co/technology/prepping-cyber-pandemic-cyber-polygon-stage-supply-chain-attack-simulation/

[1] Textul e tradus cu anumite prescurtări.

[2] Clade X a fost un exercițiu de modelare a pandemiei din 2018 realizat de Centrul de securitate pentru sănătate al Universității Johns Hopkins, numit după agentul infecțios ipotetic. În simulare, ipotetica pandemie a avut ca rezultat 900 de milioane de decese simulate. Wikipedia (Engleză)

Susţineţi proiectul meu media:
PayPal, optimistcrestin@gmail.com