Video, foto: Vaccinul împotriva COVID-19 din România a ajuns la Chișinău

01:24, 28 februarie 2021 | Actual, Politica, Social | 364 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova. Aeronava SMURD a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău acum câteva clipe.

 Lotul a fost transportat cu aeronava românească SMURD, iar la evenimentul de întâmpinare a participat ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță, președintele Maia Sandu și șeful Delagației UE la Chișinău Peter Michalko.

Președintele țării a declarat că de luni va începe campania de imunizare și a precizat că primii vor fi vaccinați medicii din prima linie.

  • Aeronava din România cu vaccinul împotriva COVID-19 a aterizat pe Aeroportul Chișinău
  • Primul lot de vaccinuri AstraZeneca a ajuns în Republica Moldova
  • Primul lot de vaccinuri AstraZeneca a ajuns în Republica Moldova
Aeronava din România cu vaccinul împotriva COVID-19 a aterizat pe Aeroportul Chișinău

Maia Sandu a mulțumit statului român pentru donație și a menționat că speră că în curând va ajunge și vaccinul livrat gratuit pe platforma COVAX.

Ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță a precizat că treptat vor fi livrate și celelalte doze din cele 200 de mii care au fost promise de către statul vecin.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc a declarat că luni comisia specializată va determina cum vor fi repartizate dozele și cine exact vor fi primii beneficiari. Vaccinul va fi păstrat la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică până la distribuirea finală în cele 117 centre de imunizare din țară. Totodată, Tatiana Zatîc a precizat că zece la sută din lotul ajuns va fi distribuit și în stânga Nistrului.

Cele peste 21 de mii de doze de vaccin fac parte din donația promisă de către România.

Amintim că, în data de 24 februarie, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență, prin care a fost reglementat ajutorul oferit Republicii Moldova. Astfel, cele peste 21 de mii de doze de vaccin împotriva noului coronavirus sunt prima tranșă din cele 200 de mii de doze promise de România.

Totodată, vineri, 26 februarie, Ministerul Sănătății a anunțat că 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud, ar urma să ajungă în țara noastră în perioada 28 februarie – 3 martie, prin intermediul platformei COVAX. Cele peste 14 mii de doze de vaccin vor fi distribuite gratuit și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platforma COVAX.

Precizăm că vineri, 26 februarie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat vaccinurile împotriva COVID-19. Este vorba despre vaccinul rus „Sputnik V”, vaccinul Pfizer/BioNTech și vaccinul Oxford/AstraZeneca.

Sursa: https://sputnik.md