Venezuela denunță guvernul SUA

10:01, 15 februarie 2020 | Actual, Externe | 755 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministrul de Externe al Republicii Bolivariene Venezuela, Jorge Arreaza, a prezentat joi o scrisoare, semnată de președintele Nicolás Maduro, în fața Curții Penale Internaționale (CPI), în care solicită oficial inițierea unei investigații privind infracțiunile împotriva umanităţii care derivă din măsurile coercitive unilaterale ilegale impuse de guvernul Statelor Unite împotriva poporului și a statului venezuelean în ansamblu.

„Avem convingerea că repercursiunile acestor măsuri coercitive unilaterale constituie crime împotriva umanității; în acest caz, împotriva populației civile din Venezuela „, a declarat diplomatul venezuelean într-o conferință de presă de la Haga, Olanda, după ce a expus cazul în fața instanței internaționale.

Aceste măsuri, a reiterat Arreaza, reprezintă o nouă modalitate de utilizare a forței prin încălcarea flagrantă a Cartei Națiunilor Unite și a celor mai elementare principii ale dreptului internațional.

„Ne confruntăm cu arme de distrugere în masă și le putem opri numai cu instrumentele multipolarității, activate pe deplin. Este necesar să trecem la ofensivă împotriva ilegalității. Și nu este vizată doar Republica Bolivariană Venezuela, ci este necesar să activăm întregul sistem multipolar. Statele trebuie să oprească barbarismul coordonat și să impună singurul Sistem viabil care trebuie să existe, iar acesta este statul de drept”, a subliniat el.

În baza acestor argumente, Ministrul de Externe venezuelean a solicitat celeritate și responsabilitate în abordarea acestei sesizări la Curtea Penală Internațională.

„Cu cât reacția noastră întârzie mai mult, cu atât este adusă mai multă suferință, cu atât mai multe persoane sunt afectate. Este o necesitate colectivă urgentă, care în plus ar putea genera jurisprudență”, a adăugat el după ce a expus consecințele severe ale acestor măsuri asupra poporului venezuelean în toate domeniile.

Ministrul venezuelen de Externe a reiterat că măsurile coercitive unilaterale impuse de Statele Unite asupra Venezuelei urmăresc crearea condițiilor care să conducă la o răsturnare forțată a guvernului din țara Latin Americană.

Valențe ale Tratatului de la Roma

Trebuie să precizăm că solicitările oficialului din Venezuela au fost expuse în conformitate cu articolul 14 din statutul tribunalului internațional, care prevede că: „Orice Stat Parte poate sesiza Procurorului o situație în care se pare că una sau mai multe infracțiuni comise de state membre au fost comise și solicită Procurorului să investigheze respectiva situație pentru a stabili dacă una sau mai multe persoane juridice ar trebui să fie acuzate de comiterea unor astfel de infracțiuni.”

În măsura posibilităţilor, de asemenea, acest articol dispune că, în sesizare vor fi specificate circumstanțele relevante și documentația justificativă furnizată de Statul reclamant.

Venezuela a fost supusă unei serii de măsuri coercitive unilaterale dictate în principal de guvernul Statelor Unite, cu încălcarea clară a dreptului internațional care protejează statele împotriva intervențiilor străine în afacerile lor interne.

Deciziile ilegale, luate sub eufemismul „sancțiunilor”, au provocat o uriașă calamitate pentru populația civilă din Venezuela. De asemenea, au subminat o serie de drepturi fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la viață, la alimente, la îngrijiri medicale și la educație. Toate acestea au condus, la rândul lor, la o migrație masivă a venezuelenilor în străinătate.

Principalul for de consultare politică globală, Organizația Națiunilor Unite (ONU), a condamnat prin diferitele sale organisme aplicarea unor astfel de măsuri coercitive ale SUA, care ar putea fi autorizate doar de Consiliul de Securitate al ONU.

În acest sens Adunarea generală a ONU a declarat că „măsurile unilaterale și legislația coercitivă sunt contrare dreptului internațional, dreptului umanitar internațional, Cartei Națiunilor Unite și normelor și principiilor care reglementează relațiile pașnice dintre State”.

Și Consiliul pentru Drepturile Omului, la cea de-a 42-a sesiune a sa, desfășurată în septembrie 2019, a adoptat o rezoluție prin care a precizat că „măsurile coercitive unilaterale agravează în continuare efectele crizei economice și, prin urmare, criza umanitară”.

În mod similar, în rezoluția menționată anterior, Consiliul pentru Drepturile Omului și-a exprimat „îngrijorarea cu privire la impunerea de măsuri coercitive unilaterale extra-territoriale asupra Republicii Bolivariene Venezuela, care au agravat și mai mult efectele crizei economice și, prin urmare, criza umanitară a poporului venezuelean”.

Republica Bolivariana Venezuela este un stat parte la Tratatului de la Roma, semnat la 14 octombrie 1998 și ratificat la 7 iunie 2000. În consecință, Tratatul este în vigoare cu privire la Venezuela de la intrarea în vigoare a actului, la data de 1 iulie 2002.

Sursa: http://mppre.gob.ve

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,