Valérie Bugault

Valérie Bugault, doctor în drept, Franța. Mesaj de susținere pentru Iurie Roșca

09:28, 22 iunie 2018 | Actual, Declarații | 1513 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Dragul meu Iurie,

Întrucât pana este arma mea cea mai bună, cea mai eficientă, anume cu ajutorul ei aș vrea să te susțin. Până nu demult, eu am ignorat și numele tău, și locul unde e situată exact țara ta, Moldova; o țară cu o suprafață mică, dar o țară mare prin poziția ei geografică și prin cultura ei, situată la răscrucea căilor dintre Est și Vest, având creștinismul ca punct de joncțiune.

Te-am descoperit în același timp când am descoperit Moldova și pe curajosul ei președinte, Igor Dodon, cu ocazia invitației pe care mi-ai făcut-o de a participa la cea de-a două reuniune a Forului de la Chișinău din iarna trecută. A fost un moment de neuitat, în care vorbitorii, care proveneau dintr-o largă varietate a țărilor europene, au putut să invoce împreună pistele intelectuale de reîntemeire a civilizației europene, ea însăși aflată pe cale de dispariție rapidă și radicală. Dispariție cauzată de negarea de către conducătorii săi politici a valorilor care au dat măreție țărilor europene. Aceste valori au fost rezultatul direct al îndelungatei istorii a acestui continent, al riscurilor de organizare politică a acestor țări și al armei sale politice ultime, care a fost dreptul continental. Diversele țări din Europa într-adevăr nu au mai mult nimic în comun decât cultura bazată pe creștinism și un sistem juridic, numit continental, acesta fiind impregnat puternic de dreptul roman, drept, al cărei filosofie profundă constă în organizarea vieții în comun. Chiar dacă această moștenire poate părea modestă, în realitate ea este unică și imensă prin promisiunea de reînnoire civilizațională pe care o conține.

Ospitalitatea ta, dragul meu Iurie, cu ocazia celui de-al doilea colocviu de la Chișinău, consacrat problemelor de ordin economic, a fost una extrem de călduroasă, într-adevăr la înălțimea  entuziasmului tău de a feri Moldova de calea greșită pe care aderarea sa la Uniunea Europeană ar antrena-o în mod ineluctabil, astfel creându-se dificultăți majore în relațiile cu Rusia, vecina ei geografică imediată, partenerul său comercial natural inconturnabil și vărul ei spiritual.

Am aflat cu o mare tristețe despre problemele judiciare care te copleșesc la ora actuală. Fără a cunoaște bine dedesubturile juridice ale dosarului tău, suntem de-a dreptul stupefiați de evoluțiile judiciare, survenite după aproape zece ani de la momentul faptei imputate. Această uimire este cu atât mai legitimă, cu cât pedeapsa prevăzută este extrem de severă (mai mulți ani de detenție) și că acest risc judiciar intervine cu câteva luni înaintea alegerilor legislative din Moldova. Fără a anticipa rezultatele acestor alegeri, se pare că partidele pro-Uniunea Europeană aflate la putere în Moldova, pe care le combați cu vigoare și hotărâre, se pot pomeni în situația de a pierde majoritatea pe care o dețin la ora actuală.

Oare anume aceste alegeri reprezintă adevărata cauză a necazurilor tale judiciare sau totuși ele se trag din străinătate?

Chiar dacă îmi este cu neputință să răspund la această întrebare, este clar că întemnițarea ta va reprezenta o lovitură foarte dură dată tuturor vocilor disidente din Moldova, fiind deopotrivă o lovitură puternică dată libertății de opinie și de expresie, care sunt indispensabile pluralismului ce reprezintă măreția continentului european. Anume în numele libertății de expresie mi-am ridicat vocea pentru a apăra cauza ta, dragul meu Iurie.

Fie ca procurorul sau procurorii care se ocupă de dosarul tău să audă vocea rațiunii și să permită libertății  de expresie să existe, adică să rămână liberă… 

Valérie Bugault,

Paris

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,