Tentativă de lovitură de stat în Belarus, în stilul lui “decembrie’89””, tot cu amprenta unor “vasautniki” de la GRU

08:50, 21 august 2020 | Actual | 165 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:
200 de mercenari deghizați în turiști, s-au infiltrat în Belarus cu misiunea de a perturba alegerile prezidențiale
Președintele bielorus, Lukashenko a convocat ieri o întâlnire urgentă cu membrii Consiliului de Securitate cu privire la situația legată de reținerea a peste 30 de de reprezentanți ai unei companii militare private străine în Belarus, țara de origine a grupului fiind Rusia.

„V-am invitat pentru discuta modalități de a face față acestei situații, s-ar putea spune, o situație de urgență care a avut loc în această seară. Nu o poți numi altfel”, a spus liderul belarus.

El a cerut președintelui structurii de informații interne, Valery Vakulchik, să prezinte mai multe detalii. ” Va cer ca în această situație să existe transparenta totala și  să prezentăm totul extrem de sincer. Dacă persoanele în cauza sunt cetățeni ruși (așa cum am înțeles după ce au fost interogați), atunci este necesar să contactați imediat structurile relevante ale Federației Ruse pentru a ne explica ce se întâmplă „, a spus Alexander Lukashenko.

De asemenea, președintele a dat o instrucțiune separată secretarului de presă Natalia Eismont: „Trebuie să apelăm la mass-media de la Moscova, inclusiv la canalele Telegram, pentru ca, așa cum spune Putin, să nu înceapă viscolul. Dacă stabilim a cui e vina, trebuie să ieșim din această situație cu demnitate. Nu avem niciun scop de a discredita țara apropiată de noi”.

Incidentul recent survine după luni de schimburi de replici și opinii din ce în ce mai nefavorabile între Minsk și Moscova, aparent aliați apropiați, dar, din cate se pare, Belarusul începe sa fie lucrat după vechiul triptic moscovit din războiul rece.

Unele dovezi indică faptul că Moscova a dezvoltat deja un plan de urgență pentru Belarus, în cazul în care acesta ar pierde influența asupra țării. În trecut, exercițiile militare comune bieloruse și ruse („Interacțiune ” și „Frăția slavonă”) au demonstrat că Rusia se pregătește pentru o posibilă destabilizare a situației politico-militare din Belarus. Kremlinul a avut în vedere și posibilitatea dislocării trupelor pentru „stabilizarea situației și restabilirea ordinii constituționale” în Belarus.

Conform scenariului acestor exerciții militare, care au fost dezvoltate de Statul Major rus, grupuri armate ilegale ilegale (radicalii de extremă dreapta) destabilizează situația militară și politică din Belarus. Aceștia captareaza facilități ce țin de infrastructură critică a țării, duc la îndeplinire atacuri teroriste și provoacă proteste.

În acest scenariu, guvernul belarus nu este în măsură să stabilizeze singur situația și se vede nevoit sa solicită ajutor militar de la Kremlin. Moscova decide să trimită trupe pentru a efectua o operațiune antiteroristă , pentru a preveni tulburările și pentru a „restabili ordinea constituțională”, in noua ecuatie fiind in masura sa opereze schimbări politice în țara.

La randul sau, Dmitry Mezentsev, Ambasadorul Rusiei în Belarus, a declarat că bărbații au tranzitat Belarusul spre Istanbul, către o a treia țară pe care nu a numit-o și că nu au fost implicați în niciun fel în afacerile interne ale acestei tari.

„Potrivit informațiilor care încă nu au fost confirmate, rușii pot fi angajați ai unei companii de securitate privată, care … a fost comandată să asigure paza infrastructuriii energetice și a resursele în străinătate, dar cu siguranță nu în Belarus”, a spus Mezentsev într-un comunicat.

Mezentsev a declarat că grupul a fost forțat să-și extindă scurta escala în Belarus, deoarece acestora li s-ar fi anulat zborul spre destinatia finală.

Ciprian Pop
Sursa: https://www.amosnews.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,