SUA, Franţa, Germania şi Canada susţin acuzaţiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal

08:56, 7 septembrie 2018 | Actual | 895 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Statele Unite, Franţa, Germania şi Canada au anunţat joi că susţin acuzaţiile Londrei privind implicarea „aproape certă” a statului rus în atacul neurotoxic ce l-a vizat pe fostul spion Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, informează site-ul postului BBC News.

„Noi, liderii Franţei, Germaniei, Statelor Unite, Canadei şi Marii Britanii, ne reiterăm revolta faţă de utilizarea agentului neurotoxic, cunoscut sub numele Novichok, la Salisbury, pe 4 martie”, se arată într-un comunicat comun de la Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump, Justin Trudeau şi Theresa May.

Liderii au salutat progresul înregistrat de anchetatori, care recent au identificat doi cetăţeni ruşi despre care susţin că au suficiente dovezi pentru acuzarea lor în legătură cu atacul neurotoxic de la Salisbury.

„Avem deplină încredere în evaluarea britanică potrivit căreia cei doi suspecţi erau ofiţeri ai serviciului militar rus de informaţii, cunoscut ca GRU”, se mai afirmă în comunicat.

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operaţiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofiţeri din cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU).

„Nu a fost o operaţiune clandestină. Este aproape cert că a fost aprobată din afara GRU, la un nivel înalt al statului rus”, a adăugat May.

Mai mult, Ben Wallace, ministrul adjunct de Interne, l-a identificat joi pe preşedintele rus Vladimir Putin drept responsabil pentru atac.

„Nu cred că poate spune cineva că Dl. Putin nu se află în controlul statului său”, a declarat Wallace pentru BBC Radio Four. „Desigur că este responsabil, este liderul statului”.

Sursa:mediafax.ro