Steagul lui Ștefan cel Mare, expus în premieră la Muzeul Luvru din Paris

09:20, 5 aprilie 2019 | Actual, Diverse | 1631 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Obiectul liturgic cunoscut sub numele de Steagul lui Ștefan cel Mare va fi punctul central al unei expoziții de opere post-bizantine românești la Muzeul Luvru din Paris.Manifestarea se înscrie în calendarul Sezonului România-Franța 2019.

Faimosul muzeu din capitala Franței va găzdui o superbă expoziție românească de broderii bizantine realizate în secolele XV-XVII, în cadrul Sezonului Franța-România.

Steagul, ce prezintă o imagine a Sfântului Gheorghe, a fost donat de către Ștefan cel Mare unei mănăstiri Zographou de la Muntele Athos. Acesta a fost returnat României în primăvara anului 1917, prin efortul consulului general al României la Salonic, G.C. Ionescu, și cu ajutorul generalului francez Maurice Sarrail, comandantul armatelor aliate din Salonic.

Alte 26 de broderii, datând din 1437 până la sfârșitul secolului al 17-lea, vor completa discursul tematic al expoziției dedicat rolului magistrat pe care l-au asumat artiștii și mecena din Ţările Române în conservarea tradițiilor artistice bizantine. Vălurile liturgice sau decorative care se vor expune acum, elementele vestimentare sau excepționalele portrete brodate pe acoperămintele de mormânt moldovenești vor aduce în fața publicului mesajul cel mai autentic și mai expresiv al culturii medievale românești.

Sursa: https://www.activenews.ro