Stadionul Republican: cândva simbol al țării, astăzi – ruine

14:06, 24 ianuarie 2019 | Actual, Social | 2638 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

De atunci au trecut 12 ani, iar lucrările de reconstrucție așa și nu au mai început. Astăzi, teritoriul stadionului, care se află în centrul capitalei Republicii Moldova, a fost transformat într-o adevărată gunoiște și loc unde se adăpostesc vagabonzii.

În octombrie 2006, Guvernul Tarlev a aprobat o hotărâre cu privire la reconstrucția complexului „Stadionul Republican” și acțiunile ce urmau a fi realizate de către autoritățile centrale și locale în acest scop. În martie 2007, a fost solicitată de la Primăria Municipiului Chișinău eliberarea unei autorizații de demolare a nouă construcții situate pe teritoriul Stadionului Republican, acestea fiind proprietatea privată a unor persoane fizice și juridice. Primăria Chișinău a eliberat însă autorizația de desființare a tribunelor complexului Stadionului Republican. Decizia finală privind organizarea și urgentarea activităților de demolare a Stadionului Republican a fost luată în cadrul unei ședințe de lucru a Guvernului, din 11 iunie 2007.

Stadionul Republican a fost demolat în vara anului 2007, la inițiativa prim-ministrului de atunci, Vasile Tarlev. Acesta a urcat într-un tractor și a demolat demonstrativ un zid improvizat. Atunci Tarlev a declarat că în locul stadionului va fi construită o arenă modernă cu 20 de mii de locuri, o parcare imensă și un hotel.

Potrivit unui raport de audit al Curții de Conturi, condițiile în care se află Stadionul Republican după demolare pot duce la suportarea unor cheltuieli nejustificate din partea statului. Terenul este neîngrijit, fiind acoperit de vegetație și deșeuri.Din această cauză, pe teritoriul stadionului au izbucnit câteva incendii, la stingerea cărora au fost antrenate echipe impunătoare de pompieri și salvatori.

În 2015, terenul Stadionului Republican avea o valoare cadastrală de 58,3 milioane de lei.

Sursa: https://ro.sputnik.md

 

 

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,