Spitalizarea lui Plahotniuc, un prilej de jubilație pentru nesimțiți

18:26, 21 iunie 2018 | Actual | 2302 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Un reportaj video aruncat pe piața media de un portal de investigații jurnalistice acum câteva ore a produs o adevărată furtună pe rețelele de socializare. Este vorba despre zvonul, potrivit căruia Vladimir Plahotniuc, liderul PDM și coordonatorul coaliției de guvernământ, s-ar afla la spital într-o stare gravă. Respectivii jurnaliști au pătruns în spitalul care deservește conducerea țării, au tras de uși în sala de reanimare și terapie intensivă, au somat chirurgi, anesteziologi și pe însuși directorul spitalului să li se răspundă dacă este adevărat că Vladimir Plahotniuc s-ar afla în spitalul respectiv în sare gravă.

Medicii au răspuns evaziv, căutând să scape de insistențele vizitatorilor nepoftiți. A urmat reacția purtătorului de cuvânt al PDM, care nici n-a confirmat, dar nici n-a infirmat respectiva reacție.

Desigur, vom afla foarte curând dacă Vlad Plahotniuc e într-adevăr la spital sau nu. Altceva, însă, ne preocupă în legătură cu acest reportaj, preluat instantaneu de toate site-urile ostile actualei guvernări. Prima remarcă ce s-ar impune ține de felul în care unii pretinși gazetari înțeleg să-și exercite meseria. Observația care se impune din capul locului este starea de derută și disconfort profesional în care s-au pomenit medicii agresați de cei care au pătruns nepoftiți în instituția medicală cu pricina. De fapt, un conducător mai îndrăzneț i-ar fi fugărit pe indivizii respectivi nu doar de pe coridoare, ci și de pe teritoriul spitalului. Asta din simplu motiv că intrușii în cauză au tulburat funcționarea normală a unei instituții care necesită liniște și o atmosferă de lucru normală.

Dar așa cum în ultimii ani mediul gazetăresc a plodit tot felul de inși care consideră că exercitarea profesiei de jurnalist este egală cu lipsa de tact, aroganța și sfidarea oricărui bun simț, descinderea de azi la spitalul din capătul străzii Drumul Viilor se înscrie perfect în comportamentul fără limite al acestui tip de gangsteri mediatici.

Se știe foarte bine că Vlad Plahotniuc este contestat și detestat de foarte mulți oameni din țara noastră. Până aici totul e în regulă. Plahotniuc guvernează după bunul său plac, iar oponenții lui din zona politicului și a mass-media îl atacă și urmăresc debarcarea acestuia din poziția de personaj atotputernic, care și-a subordonat toate instituțiile puterii de stat. Dar indiferent de faptul cât de abuziv și obraznic s-ar manifesta Plahotniuc în calitatea lui de politician, orice om cu bun simț n-ar trebui să se bucure de problemele de sănătate pe care le are acesta. Cum să nu ne revolte oare faptul această manieră perversă de a face gazetărie viciază morala publică prin depășirea oricărui principiu de deontologie profesională.

În ultimii ani am fost martorii unor reportaje abominabile, inserate în calupurile de știri ale unui post de televiziune care, profitând de anumite situații tragice, mergeau cu camera și microfonul până și la înmormântări pentru a se interesa, de la văduvă, ce simte ea în momentele când îți înmormântează soțul mort într-un accident sau în urma unei acțiuni criminale.

Fiind obsedați de știri șocante legate de nenorocirea, tragedia sau greutățile prin care trec unii dintre concetățenii noștri, anonimi sau cu notorietate publică, vădește o degradare catastrofală a unora dintre practicanții profesiei de jurnalist. Plăcerea sadică de a reflecta accidente rutiere, incendii, crime bestiale și alte întâmplări groaznice țintește captarea atenției unui public dornic de senzație.

Revenind la prezența inopinată a respectivului grup de jurnaliști puși pe vânarea unor știri-trăsnet, am rămas profund întristați de jubilația exprimată de o puzderie de internauți care își savurau satisfacția malițioasă în legătură cu posibilele probleme de sănătate pe care le-ar avea Vlad Plahotniuc. Asta pentru că nemulțumirea și chiar revolta în raport cu această persoană publică nu poate justifica sub nicio formă bucuria neghioabă pentru problemele lui de sănătate.

Putem să dorim foarte bine detronarea lui Vlad Plahotniuc și chiar eventuala lui condamnare pentru nelegiuirile pe care le-a comis. Dar asta nu ne justifică sub nicio formă pierderea omeniei și alunecarea pe panta urii care întotdeauna este un sfetnic prost și trădează o prăbușire morală extrem de periculoasă.

Vasile Popa, pentru FLUX

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,