Vom plăti mai puțin pentru gazele naturale, amendamentul Furdui a fost abrogat de Parlament

16:26, 20 noiembrie 2015 | Social | 1631 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 

Legislativul a abrogat, astăzi, în două lecturi, amendamentul Furdui cu privire la gaze naturale. Un proiect de lege în acest sens a fost elaborat de deputatul Ștefan Creangă.

Amendamentul votat în iulie 2014, de Parlament, la propunerea deputatului liberal-democrat Semion Furdui prin care în articolul 4 la noţiunea „transport al gazelor naturale”, după cuvintele „fără a se include furnizarea” s-au introdus cuvintele „şi serviciile de transportare internaţională a gazelor naturale în regim de tranzit”. În urma acestei decizii a deputaţilor costurile de transport au fost incluse în tarif, ceea ce a dus la creşterea de circa 16 ori a acestuia.

Odată cu anularea acestui amendament, moldovenii vor achita mai puțin pentru gazele naturale și aceasta din cauza că în factura lor nu va mai fi inclusă taxa pentru tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv cel pentur consum extern.

Amendamentul Furdui, propus de fostul parlamentar PLDM Semion Furdui, care în acea perioadă ocupa funcția de director al întreprinderii ”Moldovagaz’’, a dus la majorarea cu  cinci la sută a prețului la gazele naturale pentru consumatorii casnici.

În consecință, consumatorii sunt nevoiți să achite câte 800 de mii de lei mai mult pentru acoperirea cheltuielilor de transportare a gazelor spre unele țări din Europa.

Menționăm că acum pentru consumul de până la 30 de metri cubi de gaz pe lună, consumatorul achită câte 6,55 de lei pentru un metru cub. Dacă această limită este depășită, prețul unui metru cub de gaz este de 6,83 lei.

Deocamdată nu se cunoaște care va fi prețul pentru un metru cub de gaze naturale în urma abrogării amendamentului Furdui.