Veste bună pentru bugetari! Statul ar putea să le plătească jumătate din costul primei case

17:10, 10 mai 2018 | Social | 1588 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Angajații bugetarii, care vor dori să procure o locuință prin Programul ”Prima Casă”, ar putea primi compensații din partea statului pentru achitarea creditului. Condiția este ca persoana să fie angajată de cel puțin trei ani la stat, iar costul locuinței să nu depășească suma de 500 de mii de lei. Prevederile sunt incluse într-un proiect de hotărâre de Guvern supus consultărilor publice.

Potrivit documentului, volumul compensației acordate din bugetul de stat unui beneficiar se calculează în mărime de 50% din suma creditului ipotecar (suma principală) prevăzută în contractul de credit. Compensația se acordă lunar, pentru  perioada de rambursare a creditului ipotecar, care decurge din momentul acceptării cererii. În cazul stingerii anticipate a creditului ipotecar, oferirea compensației încetează din momentul achitării de către beneficiar a ultimei rate.

După semnarea contractului de credit, solicitantul se înregistrează în registrul electronic al cererilor de acordare a compensațiilor, disponibil pe pagina de internet oficială a Programului de stat ”Prima casă”. Pentru a crea o cerere de compensație, solicitantul introduce date privind IDNP, angajator, funcție, numărul și data contractului de credit, alte date prevăzute în Regulamentul privind modul de ținere a registrului cererilor de acordare a compensațiilor în cadrul Programului de stat ”Prima casă”, aprobat de Ministerul Finanțelor.

Concomitent, solicitantul încarcă în Registru un document semnat de angajator privind data încadrării solicitantului în instituția publică, precum și confirmarea lipsei sancțiunii disciplinare (mustrării aspre) pe parcursul ultimilor trei ani de activitate  în instituția publică respectivă.

Refuzul de a include solicitantul în lista potențialilor beneficiari de compensații poate interveni în următoarele cazuri:

  • termenul de prezentare  a documentelor originale  depășește 60 de zile calendaristice din momentul înregistrării de către solicitant a cererii de acordare a compensațiilor în registrul electronic;
  • au fost introduse în registrul electronic date personale eronate.

Încetarea alocării compensației poate surveni din moment ce beneficiarul:

  • a încetat raporturile de serviciu cu angajatorul în orice circumstanțe, cu excepția transferării/detașării la altă autoritate publică/instituție publică, perioadei concediului de îngrijire a copilului, a unui membru bolnav al familiei, a copilului cu dizabilități;
  • beneficiază de compensații bănești pentru chiria spațiului locativ.

La fel, încetarea alocării compensației se va produce și în cazul în care beneficiarul nu achită rata lunară pe o perioadă mai mare de 30 de zile consecutiv. 

Sursa: bizlaw.md

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,