Urgenţa, medicina de familie şi spitalele vor primi mai puţini bani în acest an

00:42, 23 ianuarie 2015 | Social | 1134 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Medicina de familie şi cea de urgenţă, precum şi spitalele, vor primi mai puţini bani de la CNAM, decât anul trecut. Și pentru medicamente compensate a fost redus bugetul.

Serviciul de Urgenţă va fi finanţat în volum mai redus, în comparaţie cu anul trecut. Cifra stabilită în Normele metodologice de aplicare a Programului unic al asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2015 este de 380 de milioane de lei, cu 2,1 milioane de lei mai puţin. Statul va finanţa în volum mai mic şi asistenţa medicală primară. Scăderea nu este esenţială, fiind vorba de o micşorare de 200 de mii de lei. Suma stabilită de autorităţi este de 1,372 de miliarde.

Cu aproape 2 milioane a scăzut şi bugetul pentru asistenţa medicală de ambulatoriu, de la 330,9 milioane la 329,1 milioane. Scade şi finanţarea pentru medicamentele compensate, în pofida tuturor recomandărilor de a majora atât lista, cât şi coeficientul de compensare. Astfel, anul trecut Programul unic prevedea 226 de mii de lei, pentru acest an însă au fost alocate  214 mii de lei. Dacă suma trimestrială prevăzută pentru întreaga ţară va fi depăşită, atunci instituţiile medicale care au prescris mai multe preparate urmează să suporte cheltuielile din bugetul propriu, în mod egal. O scădere neesenţială se înregistrează şi în cazul spitalelor, care vor fi contractate în 2013 în volum de peste 2,234 miliarde de lei.

O scădere se înregistrează şi în cazul serviciilor de înaltă performanţă, iar pentru îngrijirile la domiciliu sunt prevăzute 6,6 milioane de lei, mai mult cu 100 de mii de lei decât anul trecut.

În acest an, în Programul Unic au fost incluse şi unele servicii noi, însă în volum mai restrâns decât s-a anunţat anterior. Astfel, în baza poliţei doritorii vor putea să beneficieze de consiliere pentru renunţarea la fumat. Totodată, copiii până la 12 ani vor beneficia de servicii stomatologice gratuite, însă nu şi de protezare şi restaurare. În schimb, în Program nu se indică nimic despre asigurarea în baza poliţei a implanturilor şi exoprotezelor mamare pentru femeile care au suportat mastectomii, deşi asta prevede Legea Ocrotirii Sănătăţii, modificată în luna mai de către deputaţi.

Anul acesta, CNAM a stabilit un buget provizoriu, deoarece încă nu avem o Lege a fondurilor asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală pentru 2015. Ministerul Sănătăţii a propus printr-un proiect de iniţiativă legislativă majorarea poliţei cu 800 de lei în sumă fixă şi cu un 1 procent în formă de contribuţii, însă Consiliul de Administraţie al CNAM a respins proiectul.

Irina Papuc, sursa: sanatate.md