Unde au ajuns milioanele destinate recensământului populaţiei

17:37, 8 iunie 2016 | Social | 2442 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Potrivit procuraturii, angajaţii BNS au acţionat în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, încheind cu grave abateri contracte în valoare totală de 9,2 milioane lei.

Procuratura municipiului Chişinău a iniţiat o cauză penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare, alocate Biroului Naţional de Statistică (BNS) pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din anul 2014.

Procurorii au constatat că în perioada anilor 2013 — 2016, persoane publice din cadrul BNS au planificat şi realizat o schemă infracţională în vederea însuşirii mijloacelor băneşti, alocate pentru efectuarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor.

„Astfel, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru efectuarea recensământului, 1,8 milioane lei au fost cheltuiţi în alte scopuri decît cele destinate recensământului (schimbarea ferestrelor, paza interdepartamentală, procurarea utilajului neutilizat şi stocat în depozit, reînnoirea bazei tehnice, genţi, scanere, condiţionere şi alte cheltuieli care nu erau necesare pentru acest proces)”, se precizează în comunicatul Procuraturii.

Investigaţiile procurorilor au mai relevat că, persoane publice din cadrul BNS, acţionînd în complicitate cu factorii de decizie ai unei firme, au încheiat 5 contracte de achiziţii publice în valoare totală de 9,2 milioane lei. Potrivit procurorilor, contractele au fost semnate cu grave abateri de la prevederile legale, în condiţii favorizante pentru agentul economic respectiv, asigurîndu-se astfel posibilitatea însuşirii ilegale a bunurilor.

Ca urmare a ilegalităţilor constate, procurorii au iniţiat o cauză penală în baza art.191 alin.(5) Cod penal, iar ancheta procurorilor va viza atît acţiunile persoanelor publice din cadrul BNS, cît şi a persoanelor gestionare din cadrul firmei contractante, în administrarea cărora au fost încredinţate sumele de bani.

Urmărirea penală continuă, procurorii urmînd să supună verificărilor şi alte aspecte ale activităţii factorilor de decizie BNS, bănuiţi de implicarea în delapidările enunţate, prin prisma comiterii unor presupuse ilegalităţi în sfera publică.

sursa: Sputnik Moldova