Un act de recuperare a memoriei istorice
La Cosăuți a fost reinstalat monumentul comemorativ „Căpitan Ionel Epure”

18:00, 21 septembrie 2018 | Social | 1803 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Vineri, 21 septembrie 2018, în curtea bisericii din satul Cosăuți, raionul Soroca, a avut loc inaugurarea monumentului comemorativ „Căpitan Ionel Epure”. La eveniment au participat mai mulți localnici, precum și persoane venite din alte localități ale Republicii Moldova și din România.

După dezvelire monumentul a fost sfințit.

Au urmat câteva luări de cuvânt. Primul vorbitor a fost primarul satului Cosăuți, Mihai Gîtlan. De asemenea, în fața publicului a vorbit părintele Iurie Staviță, parohul bisericii din localitate, precum și părintele profesor de la Suceava Mircea Bejenaru.

Un alt vorbitor a fost Filip Epure, pedagog din localitate și Om Emerit al Republicii Moldova. Dânsul a oferit detalii despre crucea veche din piatră ce a fost montată pe un postament nou în curtea bisericii. A luat cuvântul și doamna Aurica Usatiuc, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Cosăuți.

În încheierea ceremoniei de inaugurare a monumentului comemorativ „Căpitan Ionel Epure” a luat cuvântul avocatul Iulian Rusanovschi, cel care este și principalul organizator eforturilor de restabilire a acestui monument. Domnia sa este, de altfel, bine cunoscut pentru excepționala sa activitate metodică și perseverentă de restabilire a monumentelor istorice pe întreg teritoriul țării, care au fost distruse sub fostul regim comunist.

Căpitanul Armatei Române, Ionel Epure, a fost ucis de bolșevici în Cosăuți, în anul 1940 ( în zilele de 26 – 28 iunie) pentru că a încercat să oprească invazia trupelor sovietice înainte de termenul de retragere a trupelor române de pe teritoriul Basarabiei stabilit prin ultimatumul înaintat de URSS. În memoria acestui erou a fost înălțat un monument în forma unei cruci plasată într-o coroană. Respectiva cruce comemorativă a fost sculptată în piatră. Ulterior monumentul a fost distrus de sovietici, iar crucea de piatră a rămas timp de zeci de ani sub gardul bisericii. Avocatul Iulian Rusanovschi, datorită cercetărilor legate de monumentele românești edificate în Basarabia până în anul 1940, inclusiv datorită ajutorului oamenilor din Cosăuți, a reușit să reproiecteze respectivul obiect de importanță istorică și să găsească resurse pentru reconstrucția lui.

Este de remarcat faptul că postamentul a fost construit recent, iar crucea comemorativă este tocmai originalul sculptat după moartea lui Ionel Epure.

Amintim, de asemenea, că avocatul Iulian Rusanovschi este autorul unui volum de excepție, de o valoare istorică cu totul aparte, iești recent de sub tipar, care poartă titlul ”Războiul monumentelor”. În curând va avea loc evenimentul de lansare a acestei opere de o ținută enciclopedică unică, eveniment care va fi de asemenea reflectat de către portalul nostru.

Cronicar