Ucrainizarea continuă în regiunea Cernăuți: Trei școli românești, trase pe linie moartă

10:44, 31 mai 2016 | Social | 1266 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Trei școli românești din regiunea Cernăuți au fost transformate printr-o decizie abuzivă a autorităților ucrainene în filiale ale Şcolii mixte ucraineano-române. Acțiunea desfășurată pe repede-înainte s-a derulat în satul Mămăliga.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului local din Mămăliga s-a regăsit chestiunea privind închiderea claselor 10-11 (superioare) în şcolile cu limba română de predare din satele Bălcăuţi, Nesvoia şi Stălineşti – sate care intră în componența comunei Mămăliga şi transformarea acestor instituţii de învăţământ în filiale ale Şcolii mixte ucraineano-române de Cultură Generală din satul Mămăliga. Decizia Consiliului local nu a luat în calcul părerile românilor din cele trei sate – comuna Mămăliga „a înghițit” trei școli românești, iar cele trei filiale, foste școli pur românești, au devenit automat mixte, adică acolo vor apărea clase cu limba ucraineană de predare, informează Bucpress.eu.

Potrivit corespondentului BucPress, la adoptarea acestei decizii  a contribuit atât primarul comunei, Arcadie Şova, cât și reprezentanții Direcției raionale de învățământ din cadrul Administrației Noua Suliță. Potrivit explicațiilor oficiale, lipsa banilor pentru întreţinerea şcolilor din toate localităţile, care fac parte din comuna Mămăliga, l-au obligat pe Şova să recurgă la decizii care nu sunt susţinute de localnici şi care ar putea avea urmări grave pentru viitorul acestor sate româneşti din nordul Bucovinei.

sursa: Infoprut.ro

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , , ,