Tocarciuc: Când va începe în Moldova vaccinarea în masă împotriva COVID-19

12:24, 8 februarie 2021 | Social | 144 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Problema opririi răspândirii noului coronavirus în Moldova poate fi rezolvată numai prin vaccinarea în masă a populației, a declarat expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc în studioul Radio Sputnik Moldova.

Potrivit informațiilor apărute în cercurile de experți, țări precum Moldova vor avea acces larg la diferite vaccinuri împotriva coronavirusului. Declarația a fost făcută de epidemiologul Ala Tocarciuc în studioul Radio Sputnik Moldova.

„Dar vaccinarea în masă va demara în țară abia la începutul anului 2022. Pentru țara noastră, numărul dozelor este redus. Țările producătoare au probleme cu capacitatea de producție. Nu pot furniza vaccinuri țărilor europene care le-au dat bani încă la începutul anului 2020 pentru dezvoltarea vaccinului”, a declarat interlocutoarea.

Potrivit expertului, țările bogate vor primi vaccinuri în mod prioritar, deoarece au făcut o plată în avans acum un an. Conform legilor relațiilor de piață, este firesc ca imunizarea să înceapă în primul rând în acele țări care au plătit pentru asta.

„Moldova nu a plătit nimic. Așteptăm vaccinul în regim caritabil”, a conchis Tocarciuc.

În prima fază a campaniei de vaccinare împotriva COVID, vor fi imunizați toți lucrătorii medicali. Asta a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc.

Precizăm că, potrivit Ministerului Sănătății, primele loturi de vaccin anti-COVID vor ajunge în țară la mijlocul lunii februarie.

Sunt așteptate în primul rând 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Pe 30 ianuarie, Ministerul a anunțat că a recepționat confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX – un număr de doze suficient pentru a vaccina 20% din populație.

Sursa: https://sputnik.md