Tineri specialiști din nordul republicii au primit locuințe gratuite

11:50, 13 noiembrie 2015 | Social | 1707 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

11  profesori din satele raioanelor Briceni, Drochia şi Râşcani au obţinut case de locuit  gratuit de la stat. Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bâtca le-a înmânat astăzi, actele de proprietate, în cadrul unei ceremonii festive la minister.

Tinerii specialişti, care în anul 2009 după absolvirea studiilor superioare și postuniversitare de rezidențiat, au fost repartizaţi şi angajaţi în instituţiile publice din localităţile rurale au fost asiguraţi cu locuinţe în baza unei Hotărîri de Guvern aprobată în anul 2008.

„Cadrul legal al ţării noastre prevede asigurarea cu locuinţe a tinerilor specialişti. Aceste prevederi sunt reglementate de Legea locuinţelor, aprobată în acest an şi Legea cu privire la tineret,în vigoare din anul 1999.Totodată, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor susţine tinerii prin oferirea de locuinţeîn cadrul realizării proiectului de construcţie a locuinţelor sociale,unde din totalul de apartamente construite, 50 la sută sunt distribuite tinerilor specialişti”, a subliniat ministrul Vasile Bâtca.

Locuinţele care au fost oferite gratuit specialiştilor au fost procurate de autorităţile publice centrale de la localnicii din sat care şi-au scos casele la vânzare. Costul acestora a variat între 90 şi 100 mii lei.  Banii au fost oferiţi din bugetul statului. Printr-o Hotărâre de Guvern MDRC a fost împuternicit cu dreptul de a transmite, în baza contractului de donație, cu titlu gratuit, din proprietatea publică a statului în proprietatea tinerilor specialiști cu studii superioare și postuniversitare de rezidențiat, repartizați și angajați în câmpul muncii în instituțiile publice (bugetare) din sate (comune), casele de locuit, aflate actualmente în gestiunea ministerului.

Conform unei hotărâri de guvern din anul 2008, MDRC a procurat 25 de case care au fost acordate în comodat tinerilor specialiști în diferite raioane ale ţării.  În perioada următoare urmează a fi transmise în proprietate alte 14 case, tinerilor specialişti din  raionale Sângerei, Glodeni, Cantemir, Rezina, Ștefan Vodă, Edineț, Orhei, Dubăsari, Florești și Fălești. Costul caselor, în anul 2009, varia între 90 și 100 mii lei. Banii fiind oferiți din bugetul statului.