Svastica a devenit legală în Republica Moldova

12:38, 23 noiembrie 2015 | Social | 1686 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Curtea Constituțională a recunoscut astăzi drept neconstituțional articolului 1(b) a legii cu privire la contracararea activității extremiste, prin care se interzice utilizarea sau demonstrarea publică a atributelor sau simbolurilor care pot fi confundate cu atributica și simbolurile naziste.

Hotărârea a fost pronunțată în urma unei sesizări depuse de deputatul Ștefan Creangă (PLDM), care face referință la cazul asociației Falun Dafa, activitatea căreia a fost interzisă prin decizia instanței de judecată, din cauza simbolului organizației, care amintește de svastica, simbol hinduist, utilizat și de Partidul Muncitoresc Național-Socialist German, condus de Adolf  Hitler.

În opinia autorului sesizării, această prevedere legală este una ambiguă, fapt care permite interpretări abuzive a legii.

Articolul 1 (b) din legea privind contracararea activităţii extremiste, recunoscut neconstituțional de CC, califica drept „activitate extremistă”:  „propagarea şi demonstrarea în public a atributelor sau a simbolicii  naziste, a unor atribute sau simbolici asemănătoare, până la confundare, cu atributele sau simbolica nazistă„.

Magistrații au subliniat că în lipsa indicării precise în articolul 1 lit.b) din Legea nr. 54 din 21 februarie 2003  a listei sau a noțiunii care constituie atribute și simboluri naziste, prevederile acestuia devin imprecise și neclare, astfel încât nu permit cetățenilor să înțeleagă care simboluri sunt interzise, care sunt asemănătoare cu cele naziste și în același timp acordă instanțelor judecătorești o marjă de discreție extrem de largă în aplicarea acestora.

Până la adoptarea de către Parlament a unor noi modificări, care ar ține cont de hotărârea Curții Constituționale, articolul 1 (b) va fi inaplicabil.

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,