Studiu: oamenii căsătoriți au mai multe șanse să scape de cancer

10:49, 8 iunie 2016 | Social | 1171 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Oamenii casatoriti au mai multe sanse sa scape de cancer in comparatie cu cei singuri, arata un nou studiu.

Explicatia oamenilor de stiinta este ca cei casatoriti sunt presati de partenerii de viata sa mearga la medic, iar cand boala este descoperita acestia simt ca au pentru ce sa traiasca.
In general, oamenii casatoriti au cu 20% mai multe sanse sa supravietuiasca, este concluzia unui studiu realizat pe 60.000 de persoane.

Cat despre celibatari, barbatii singuri au mai putine sanse de supravietuire decat femeile care nu sunt implicate intr-o relatie.

Barbatii prezinta un risc de deces mai mare cu 24% fata de cei casatoriti, arata The Telegraph.

Autorul studiului, Matthew Wieduwilt, spune ca pacientii singuri se prezinta la medic intr-un stadiu avansat al bolii, pentru ca nu au partener care sa ii cicaleasca sa mearga la analize. Cei implicati intr-o relatie, spune specialistul, sunt sprijiniti de partener, care ii insoteste la chimioterapie sau le ameninteste sa ia medicamentele, de exemplu.

„Ei sunt mai motivati sa caute sprijin medical. Fara menajamente, trebuie spus ca ei au pentru ce sa traiasca”, a punctat cercetatorul.

Studiul a fost realizat intre 2000 si 2009 de oameni de stiinta de la Universitatea din California, San Diego. Ei au analizat datele a zeci de persoane care sufereau de sase tipuri de cancer de sange.

Studii anterioare au aratat ca, in comparatie cu cei singuri, barbatii casatoriti au mai multe sanse sa se vindece de cancer la prostata.

sursa: Ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,