Studiu: 42 la sută din moldoveni sunt implicați în activități de voluntariat

19:35, 2 octombrie 2015 | Social | 2104 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Aproximativ 42 la sută din populația Republicii Moldova de 15 ani și peste este implicată în activități de voluntariat, arată datele Biroului Național de Statistică. Cifra reprezintă persoanele care au ajutat alte familii sau au lucrat în folosul comunității.  Din totalul voluntarilor, 57 la sută o constituie feme şi 62 la sută – persoanele din mediul rural.

Studiul arată că activitatea de voluntariat este răspândită în proporție mai mare la femei (44,7 la sută din totalul femeilor cu vârsta de la 15 ani în sus) și locuitorii din mediul rural (47 la sută), reprezentând, în majoritatea cazurilor, munca în folosul comunității. Autorii studiului observă că  specificul acestor activităţi în mare măsură reflectă modul de viaţă, tradiţiile şi obiceiurile (inclusiv culturale, religioase etc.).

Majoritatea voluntarilor sunt persoane salariate (54 la sută) sau persoane care lucrează pe cont propriu (42 la sută). Dintre aceștia, 46 la sută activează în domeniul agricol. În mediul urban, o bună parte a voluntarilor activează în așa domenii, precum comerț, hoteluri și restaurante.

Cercetarea statistică „Activitatea de voluntariat” a fost realizată pentru prima dată în Republica Moldova în aprilie 2015, ca un modul complementar, ataşat la Ancheta forţei de muncă (AFM). Pentru cercetare au fost selectate 2400 de gospodarii casnice. În 1905 gospodării au fost găsite 3686 persoane cu vârsta de 15 ani şi peste, care au participat la cercetare.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,