Societatea a aterizat cu ambele picioare în era tehnologiilor informaţionale, uitând să-şi pună copiii în siguranţă

11:56, 8 decembrie 2017 | Social | 1970 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova îşi exprimă satisfacţia că în ţara noastră numărul utilizatorilor de internet a crescut cu aproximativ 78 la sută.

În opinia secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev, „dezvoltarea sectorului Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor a Strategiei naționale pentru Dezvoltarea Societății Informaționale „Moldova digitală 2020” are un impactul major asupra dezvoltării economice durabile a țării și armonizarea cadrului legal de Internet cu standardele Consiliului Europei și a celor mai bune practici europene”, ne informează Ministerul Economiei şi Infrastructurii printr-un comunicat.

Cifrele făcute publice de autorităţi arată că o parte semnificativă a afacerilor, activităţilor guvernamentale, a vieţii sociale în ansamblu, se desfăşoară în mediul virtual. La ora actuală internetul a ajuns la aceleaşi cote de utilizare pe care le are în mod tradiţional televiziunea. Tendinţele actuale arată că televiziunea va trece în câţiva ani pe plan secund în raport cu internetul. Mai exact, televiziunea va fi nevoită să treacă şi ea pe internet, iar asta deja se întâmplă la ora actuală.

Chiar dacă suntem abia la începutul erei informaţionale, este evident că am păşit în ea cu ambele picioare. Noile realităţi ale lumii tehnologizate digital ridică noi probleme în faţa familiilor şi în faţa elitelor. Acestea ţin de educaţia copiilor şi creşterea noilor generaţii, în condiţii pe care lumea nu le-a cunoscut anterior, apariţia de noi riscuri pentru siguranţa afacerilor şi pentru securitatea statelor, circulaţia necontrolată a informaţiilor de diferit gen, inclusiv a celor cu efect nociv asupra minţii omului etc.

Până la ora actuală business-ul şi statele au făcut paşi importanţi pentru a se asigura cu sisteme de protecţie şi de securitate informaţională. Dar prea puţin a fost făcut pentru protejarea persoanei, în special a copiilor, în faţa cărora se deschid larg tot mai multe uşi spre ofertele nelimitate ale lumii virtuală. Tocmai accesul copiilor în acest spaţiu plin de informaţii, unele utile, ar trebui să fie la ora actuală una dintre preocupările fundamentale ale familiilor şi elitelor. Or, în spaţiul virtual acţionează deja de multă vreme tot felul de organizaţii criminale şi tot felul de indivizi care urmăresc scopuri abominabile.

Astăzi fiecare părinte trebuie să fie conştient de faptul că nu este cazul să mizeze pe grija statului, ci să îşi asume toată responsabilitatea ce îi revine. Un mediu mai prielnic pentru creşterea noii generaţii în siguranţă, decât sânul familiei şi Biserica nu poate să existe. Cei care înţeleg asta şi îşi pun astfel în orânduire familia le oferă urmaşilor lor tot ce poate fi mai bun pentru un viitor frumos şi demn.

Alexandru Armaşu