România, condamnată la CEDO în dosarul MISA

20:47, 26 aprilie 2016 | Social | 2530 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marti, statul roman la plata a 291.000 euro daune morale in favoarea a 26 de persoane, membre sau simpatizante ale Miscarii pentru Integrare Spirituala in Absolut (MISA).

Decizia a fost data in cazul abuzurilor la care cele 26 de persoane au fost supuse in timpul unei perchezitii, in urma cu 12 ani, informeaza News.ro.

Instanta sustine ca soldati inarmati, cu fetele acoperite de cagule, le-au cerut reclamantilor sa se intinda pe jos pana la venirea procurorilor, care ar fi refuzat sa le prezinte acestora mandatul de perchezitie si sa le explice motivele operatiunii.

„Telefoanele mobile si numeroase obiecte personale ale reclamantilor au fost confiscate. Acestia au fost, de asemenea, insultati si umiliti, au fost privati de apa si hrana, iar accesul la toaleta le-a fost permis doar in compania unui membru al fortelor de ordine si numai cu usa deschisa”, potrivit CEDO.

Curtea a obligat Romania sa plateasca 12.000 de euro fiecaruia dintre reclamantii: Liliana Amarandei, Mirela Avadanii, Nicoleta Roxana Cojocaru, Oana Roxana Doldor, Violeta Enachescu (Hoscevaia), Elena Simona Frinculeasa, Mariana Cipriana Lazar, Amalia Lucachi, Iulia Lupescu, Rose Marie Mandru, Laura Obreja, Simona Opreapopa, Ana Maria Panescu, Beatrice Camelia Pelin, Rodica Petre, Iuliana Radu, Elena Sima, Daniel Stanciu, Catrinel Stoenescu, Stefan Raul Szanto, Tatieana Tanasa, Constantin Tanase si Florin Mihaita Tutu.

De asemenea, statul roman a fost obligat sa plateasca 6.000 de euro daune morale lui Marius Monete si cate 4.500 de euro Ioanei Mihaela Butum si Lilianei Motocel.

sursa: Ziare.com