RM ar putea reduce cu 50 la sută importurile de gaze naturale

12:43, 4 decembrie 2015 | Social | 1485 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Republica Moldova ar putea acoperi aproape jumătate din importurile de gaze naturale dacă va utiliza eficient resursele regenerabile.

Ministrul în exercițiu al Economiei, Stephane Bride, a declarat în cadrul Forumului Național „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală”, care a fost organizat la Chișinău, în contextul Săptămânii Moldova Eco Energetică că, „Sursele de energie regenerabilă sunt o ieșire, o alternativă pentru Republica Moldova, care poate să acopere până la 20 la sută din necesarul total de resurse energetice sau aproximativ 48 din importurile de gaze naturale”.

Șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan a explicat că producerea din resurse regenerabile a energiei electrice și a energiei termice, numită și cogenerarea, este o măsură de economisire a energiei, dar care este valorificată insuficient atât în cadrul Comunității Europene, și cu atât mai mult, în Republica Moldova. Mihai Stratan a precizat că potrivit calculelor Agenției, țara noastră poate produce până la 300 de MW de energie electrică prin cogenerare.

„Anual noi consumăm ca și țară circa 700-800 de megawați energie electrică, deci asta ar înseamnă că am acoperi cel puțin a treia parte din producerea energiei electrice prin cogenerare din resursele proprii”, a declarat Mihai Startan.

În contextul Săptămânii Moldova Eco-Energetica, în perioada 1-3 decembrie, la Chișinău, au fost organizate un șir de evenimente dedicate dezvoltării sectorului energiei regenerabile și promovării eficienței energetice, dar și concursul inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice numit „Moldova Eco Energetică”. Concursul include trei categorii: Istorii Eco Responsabile, Tehnologii Eco Responsabile și Târgul Ideilor Eco Responsabile.

Agenția pentru Eficiență Energetică a anunțat că în data de 4 decembrie va fi organizată și  Gala Moldova Eco-Energetică, unde vor fi premiate cele mai notabile realizări în producerea, transmiterea, distribuirea și consumul eficient de energie, în dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, a inovațiilor în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice. Săptămâna  Moldova Eco-Energetica este organizată de Ministerul Economiei, Agenția pentru Eficiență Energetică și Proiectul Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,