Rezultate record la cea de-a XV-a ediție a Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”

16:25, 9 februarie 2016 | Social | 1170 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Peste 40 de mii de vizitatori, cca 300 de producători autohtoni, 17 standuri ale Consiliilor raionale, și 900 de participanți profesioniști la cele 15 evenimente de afaceri și trei forumuri bilaterale cu oameni de afaceri din Ucraina, Belarus și România.  Peste 50 de contracte și acorduri de intenție între agenții economici și vânzări de produse de milioane de lei. Acestea sunt doar câteva dintre rezultatele celei de-a XV-a ediții a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, care s-a desfășurat, în perioada 3 – 7 februarie 2016. 

Amintim că „Fabricat în Moldova” este cea mai mare expoziție din țară, care deschide programul expozițional al anului, fiind orientată atât spre promovarea produselor și serviciilor în rândul consumatorilor, cât și spre stabilirea și extinderea contactelor de afaceri. Totodată, prin vastul program de afaceri, organizat în parteneriat cu autoritățile publice centrale, Expoziția are și obiectivul de a îmbunătăți dialogul public-privat.

La expoziția din acest an au participat circa 300 de antreprenori autohtoni din toate ramurile economiei și 17 Consilii raionale, care au acoperit aproximativ 4000 de m2 de spațiu expozițional în cadrul Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo. Printre Consiliile raionale care au participat se numără: Leova, Râșcani, Anenii Noi, Ialoveni, Cimișlia, Criuleni, Edineț, Nisporeni, Cahul, Rezina, Hîncești, Ungheni, Fălești, Călărași, Nisporeni, Strășeni. Cu un stand colectiv a participat și UTA Găgăuzia, manifestând un interes sporit și companiile din stânga Nistrului.

În acest an, expoziția a fost vizitată de un număr record de peste 40 mii de persoane, care au avut posibilitatea să achiziționeze cele mai noi produse de pe piață, începând de la obiecte de artizanat, industria alimentară, vinificație și textile, până la utilaje și tehnică industrială. Vizitatorii s-au arătat mulțumiți de calitatea produselor autohtone și de prețurile accesibile ale expozanților, totodată, la eveniment au participat și vizitatori din Grecia, Italia, Franța, Turcia și alte țări.

Programul de afaceri, cu sloganul „Competitivitate – Performanță și Calitate”,  a oferit agenților economici, pe lângă instrumente concrete privind stimularea performanței și competitivității întreprinderilor moldovenești, și o bună oportunitate de comunicare cu reprezentanții autorităților publice centrale și locale, a misiunilor diplomatice și instituțiilor internaționale, cu asociații de business, dar și cu reprezentanți ai companiilor din străinătate.

În cadrul Programului de afaceri au avut loc 3 forumuri bilaterale, la care au participat companii din România, Belarus și Ucraina, în cadrul cărora agenții economici au avut posibilitatea să facă schimb de oferte comerciale, să discute noi oportunități de intensificare a relațiilor comerciale și să încheie noi parteneriate de afaceri. În cadrul acestor evenimente au fost negociate circa 50 contracte și acorduri de intenții. De asemenea, Programul de afaceri a găzduit un șir de seminare cu tematici actuale pentru dezvoltarea mediului de afaceri și identificarea oportunităților investiționale, la care au luat parte peste 900 de participanți.

Similar edițiilor precedente, a fost organizat „Târgul locurilor de muncă” în comun cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă”, în cadrul căruia peste 30 agenți economici au propus oferte  de angajare.

Parteneri în organizarea programului de afaceri  au fost Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP),  Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Ministerul Economiei, cu instituțiile sale specializate – Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE), Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), IDIS Viitorul, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), Camerele de Comerț și Industrie din România, Belarus și Ucraina.