Republica Moldova îşi comemorează azi eroii căzuţi acum 26 de ani la Nistru

11:15, 2 martie 2018 | Social | 1057 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Republica Moldova îşi comemorează azi eroii căzuţi acum 26 de ani la Nistru în Războiul pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.

În această zi la Chişinău are loc un marş al memoriei concetăţenilor noştri căzuţi în bătăliile din acel conflict armat. Participanţii la eveniment vor porni din Piaţa Marii Adunări Naţionale şi vor merge pe străzile Ştefan cel Mare, Ismail şi Pan Halipa, pentru a ajunge la Complexul memorial „Eternitate”, unde va avea loc un miting de comemorare a eroilor căzuţi în luptele pentru independenţă şi integritate teritorială.

Deşi conflictul de la Nistru a început încă în 1990, pe data de 1 şi 2 noiembrie, când au fost ucişi câţiva poliţişti subordonaţi Chişinăului, dar şi locuitori ai oraşului Dubăsari. Au urmat ciociri armate şi în 1991, când forţele separatiste blocaseră podurile de Ştefan Vodă şi Gura Bîcului. Însă data oficială a declanşării conflictuui este considerată ziua de 2 martie 1992. Atunci preşedintele Republicii Moldova (care de curând îşi proclamase independenţa) Mircea Snegur, dăduse ordin de intervenţie armată împotriva trupelor separatiste ilegale din raioanele din stânga Nistrului. Asta s-a întâmplat imediat după ce Republica Moldova a devenit stat membu al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Chişinăul, care a luptat de unul singur pentru independenţă şi integritate, având o armată abia în proces de formare şi o poliţie slab dotată, nu a reuşit să extindă controlul autorităţilor constituţionale asupra întregului teritoriu în frontierele căruia Republica Moldova a fost recunoscută la nivel internaţional. Astfel, până la ora actuală, raioanele din stânga Nistrului constituie teritoriul controlat de autorităţile autoproclamate de la Tiraspol, iar populaţia, în special cea din zona numită convenţional „Transnistria” se confruntă cu o serie de probleme grave, generate de consecinţele acestui conflict nesoluţionat.

Tentativele de soluţionare politică a conflictului transnistrean nu au dat niciun rod până la ora actuală. Cea mai serioasă încercare de aplicare a unei soluţii a fost memorandumul Kozak. Însă, deşi negocierile pe marginea acestuia între Rusia şi Moldova avansaseră, tentativa a eşuat sub presiunea revoltelor de la Chişinău împotriva acestui memorandum, care presupunea, în fond, lichidarea statului Republica Moldova.

La ora actuală problema transnstreană este văzută ca unul dintre conflictele înheţate din spaţiul fostei URSS.