Realitatea terifiantă de la Spitalul Clinic Republican din Capitală

13:15, 28 octombrie 2015 | Social | 2195 vizualizări | 2 Comentarii Autor:

Deși au fost investiți milioane de lei în sistemul medical din Republica Moldova, Spitalul Clinic Republican din  Capitală, s-a dovedit a fi una dintre cele mai mizerabile și dezastruoase instituții publice, la capitolul – condițiile din bucătărie în care este pregătită mâncarea pentru pacienți.

Deși este dotat cu echipament modern de milioane de lei, cratițele, vesela și utilajele de bucătărie sunt învechite și chiar ruginite.
Aflată la subsolul instituției prin care trec zilnic mii de bolnavi, bucătăria arată mai rău decât o bucătărie din închisorile din țară. Asta chiar dacă la parter, ochii ne sunt bucurați de lux. Ultima dată, spun angajatele , în bucătăria Spitalului a fost realizată o reparație cosmetică prin anul 1999, scrie e-sănătate.md.

Ca să ajungi la blocul alimentar al Spitalului Clinic Republican trebuie să treci printr-un tunel întunecos, cu pereți plini de igrasie, țevi ruginite și podele din beton prăfuite. Aici niciodată nu se face curățenie, nici măcar podeaua nu se spală, iar praful de câteva degete confirmă încă o dată acest lucru. O spun femeile care duc mâncarea pacienților prin secții. Ele trec prin acest tunel de zeci de ori pe zi. O spune și noul director, Anatolie Ciubotaru, care a organizat presei o excursie pentru a arăta condițiile dezastruoase din spitalul pe care l-a luat în primire.

Pe lângă mizeria depusă cu anii, coridorul către blocul alimentar se intersectează cu cel care duce spre morgă. Deseori se întâmplă ca femeile care duc mâncarea prin secții să dea nas în nas cu vreun cadavru dus pe targă.

O angajată mai în vârstă, a mărturisit că „probabil prin ’99, când au fost vopsiți puțin pereții”. Așa doar ca să se acopere mucegaiul. Cu toate acestea, nimeni nici nu îndrăznește să ceară administrației condiții bune și în blocul unde se pregătește mâncarea. Răspunsul ar fi același, mărturisesc angajații:

”Sânt alte probleme mai importante de rezolvat”.

„Faceți o comparație, între parter – cu palmieri și spațiu frumos și blocul alimentar. Eu nu m-am așteptat să văd așa ceva aici. În așa situație condițiile igienico-sanitare sânt zero. Există riscul unor infecții, îmbolnăviri, otrăviri, etc”, a mai declarat presei Anatolie Ciubotaru.

Cu toate acestea, responsabilul nu a făcut nicio promisiune dacă va încerca el să schimbe situația în blocul alimentar și nici când ar putea să se întâmple acest lucru.

Navighează dupa cuvinte-cheie: