Prioritățile Ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor pentru 2016

13:03, 8 februarie 2016 | Social | 1329 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și echipa ministerului au punctat prioritățile și obiectivele pentru anul 2016, nominalizînd 10 proiecte importante, în cadrul unei ședințe desfășurate la minister.

”Din acest an vom avea o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Regională, document ce va prezenta obiectivele de dezvoltare a regiunilor pentru următorii 5 ani. În acest context, la Telenești va fi  construită stația raională de epurare a apelor uzate și va fi dezvoltat sistemul public de canalizare. În  orașul Cahul va fi reabilitată stația de tratare a apei potabile, iar la Bălți vor fi reparate drumurile de acces spre Parcul Industrial S.A ”Răut”. Pentru promovarea potențialului turistic al regiunii de Nord, va fi construit Centrul creativ-inovativ ”PRO Cariera” în orașul Otaci, r. Ocnița, iar în scopul, dezvoltării potențialului industrial al orașului Hîncești, va fi construit drumul de ocolire Chișinău-Hîncești-Cimișlia. Acestea fiind principalele proiecte de dezvoltare regională ce vor fi realizate pe parcursul anului curent.  

În domeniul construcțiilor vom stărui asupra aprobării Codului Urbanismului și Construcțiilor, Legii cu privire la condominiu, precum și vom finaliza elaborarea Planului de Amenajare a Teritoriului Național. Totodată, vom continua construcția locuințelor sociale. Astfel, în acest an vom iniția construcția în raionul Leova și vom finaliza locuințele sociale din raioanele Hîncești, Ialoveni, Soroca”, a precizat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

De asemenea, ministrul a  menționat că în vara anului 2016 va fi desfășurat un nou Apel de propuneri de proiecte, iar autoritățile publice locale vor putea să soluționeze unele probleme ale comunității prin obținerea surselor financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Pentru realizarea proiectelor de dezvoltare regională, în anul 2016, vor fi alocate circa 206 mln lei, surse financiare din Fondul Național de Dezvoltare Regională și echivalentul a circa 130 mln lei vor fi oferiți de partenerii de dezvoltare.

În cadrul ședinței, șefii de direcții au nominalizat acțiunile prioritare ale Planului de activitate al MDRC pentru anul 2016, inclusiv au enumerat provocările și riscurile pentru realizarea eficientă a proiectelor.

La finalul discuțiilor funcționarii ministerului au conchis că elaborarea și promovarea politicilor de stat în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor în anul 2016 vor oferi noi oportunități de dezvoltare pentru localitățile țării și vor îmbunătăți condițiile de viață pentru cetățeni.