Pavel Filip a solicitat asigurarea condițiilor pentru prevenirea și tratamentul cancerului

15:33, 4 februarie 2016 | Social | 1373 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

 Premierul Pavel Filip a solicitat asigurarea condițiilor pentru prevenirea și tratamentul cancerului.Conștientizând gravitatea acestei maladii, Prim-ministrul Pavel Filip a menționat necesitatea creșterii responsabilității și asigurării condițiilor pentru prevenirea și tratamentul cancerului, care răpește mii de vieți.

 

”Este necesar să evidențiem importanța măsurilor de prevenire, inclusiv prin reducerea factorilor de risc, să asigurăm condițiile ca pacienții să poată fi diagnosticați timpuriu. Îndemn oamenii de știință, medicii, pacienţii, businessul, societatea civilă și mass-media să-și unească eforturile în prevenirea acestei boli”, a declarat Prim-ministrul astăzi, 4 februarie, cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva cancerului.

 

Pavel Filip a propus ca Ministerul Sănătăţii să organizeze un Centru endoscopic de screening al cancerului de colon în cadrul Institutului Oncologic, prin contractarea serviciilor din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Totodată, Ministerul urmează să revizuiască tarifele pentru serviciile medico-sanitare şi să prezinte spre aprobare Executivului un proiect care să prevadă tarife accesibile.

 

De asemenea, Premierul a solicitat să fie întreprinse măsuri concrete de îmbunătăţire a serviciului de radioterapie pentru cancer, oferind radioterapie eficientă şi promovând o politică de preţuri accesibile. În acest scop, urmează a fi încurajată implicarea mediului de afaceri în îmbunătățirea calității vieții prin aplicarea mecanismelor de responsabilitate corporativă socială și colaborarea cu parteneri de dezvoltare.

 

Datele statistice arată că peste 48 mii de persoane din ţară sunt diagnosticate cu cancer, iar la fiecare a patra persoană maladia este depistată în faza terminală.