Moldovenii ar putea vota electronic în 2018

14:39, 28 iunie 2016 | Social | 2984 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Votul electronic va fi pus în aplicare la alegerile parlamentare din 2018 Moldovenii vor putea utiliza în exclusivitatea votul electronic la următoarele alegeri parlamentare. Potrivit CEC, implementarea conceptului ar permite tuturor persoanelor din țară și din afară să-şi exercite dreptul la vot. Rezultatele studiului de fezabilitate privind introducerea votului electronic a fost prezentat marţi, 28 iunie, de către Comisia Electorală Centrală.

„Parlamentul Republici Moldova a mai avut câteva tentative de modificare a legislației pentru introducerea votului electronic. Atunci însă nu am avut toate datele necesare, pe care le furnizează acest studiu. La această oră este important ca experții să popularizeze noua modalitate de vot din perspectiva asigurării secretului votului. De asemenea, va trebui să garantăm că votul nu va putea fi influențat. Cred că un argument serios în favoarea votului prin Internet este oferirea dreptului deplin tuturor cetățenilor care locuiesc în afara țării dreptul la vot”, a spus Liliana Palihovici.

Potrivit ex-preşedintelui CEC şi actualului membru al comisiei, Iurie Ciocan, implementarea proiectului va fi posibilă până în 2018, când urmează să aibă loc alegerile ordinare parlamentare.

„Către următoarele alegeri parlamentare ordinare din 2018, când ne propunem lansarea proiectului-pilot privind votarea la distanță, urmează să ajustăm cadrul legal în domeniu și să creăm condițiile tehnice necesare”, a declarant Iurie Ciocan.

Potrivit experţilor, votul la distanță va crește accesibilitatea proceselor electorale, va reduce costurile pentru organizarea alegerilor în străinătate și va contribui la sporirea numărului de votanți din străinătate, a tinerilor și persoanelor cu necesități speciale. Totuși, unele voci susțin că o dată cu implementarea acestei inițiative, alegere vor putea fi fraudate mult mai ușor, iar astfel crește riscul ca scrutinul să fie unul ilegal și anticonstituțional.

Navighează dupa cuvinte-cheie: