Moldova Gaz obliga consumatorii casnici să achite pentru gazul livrat unor companii private

14:36, 26 noiembrie 2015 | Social | 1667 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Consumatorii casnici au fost nevoiți să plătească gazul livrat de Moldova Gaz unor companii private din Moldova.  Asta după ce factorii de decizie ai întreprinderii ”Moldovagaz” și ”Chișinăugaz” ar fi pus la cale o schemă criminală prin care se spălau milioane de lei, iar pierderile erau achitate de către consumatorii finali. Detaliile au fost făcute publice de către procurorul Vitalie Busuioc, care se ocupă de acest caz.

„Au făcut o schemă criminală în urma căreia urmau sa fie obținuți bani în sume mari. Erau comercializate acestor agenți economici cantități importante de gaz și erau livrate unor agenți economici și nu erau în evidența contabilă. Agenții economicii livrau gazul unor întreprinderi sau persoane fizice. Pentru a ascunde urmele, există suspiciuni a procurorilor că factorii de decizie a acestor întreprinderi treceau neîntemeiat sumele calculate pentru gaze naturale livrate clandestin în lipsa unei evidenței contabile îl treceau la pierderi. Există suspiciuni că aceste pierderi se reflectau în facturi și erau achitate de consumatori”, a declarat Vitalie Busuioc.

Potrivit procurorului, prin întreprinderile fondate de Moldovagaz erau comercializate și livrate clandestin agenților economici cantități mari de gaz. Aceste tranzacții nu erau indicate în evidența contabilă a instituțiilor. În final, pierderile se reflectau în tarifele la gaz și erau achitate de consumatori.

Pe marginea acestor acțiuni au fost pornite două cauze penale pentru spălare de bani, depășirea atribuțiilor de serviciu și practicarea ilegală a activității de întreprinzător.