Ministrul Agriculturii a reluat discuțiile cu fermierii în vederea îmbunătățirii situației din agricultură

14:14, 27 ianuarie 2016 | Social | 1332 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama s-a întâlnit cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, procesatorilor și exportatorilor de produse agroalimentare. În cadrul mesei rotunde au fost discutate problemele sectorului și posibilitatea creării platformelor de colaborare în implementarea unor politici corecte, așteptate și reformatoare în domeniu.

Printre subiectele discutate au fost accesul la finanțare, aprobarea pachetului agricol, achitarea datoriilor la plata subvențiilor, Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul 2016, aprobarea Legii cu privire la subvenționarea în agricultură, implementarea creditului oferit de Guvernul polonez, Fondul de garantare a creditului agricol, reformarea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, accesul la apă și altele.

Fermierii au mai solicitat respectarea cadrului legal existent și consultarea asociațiilor în elaborarea inițiativelor legislative.

Referindu-se la datoriile la plata subvențiilor, Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Republica Moldova, a precizat că:

Noi am dori foarte mult ca aceste datorii să fie plătite în februarie 2016, deoarece peste o lună încep lucrările agricole și este foarte important ca fermierii, producătorii agricoli să aibă mijloacele financiare necesare pentru ca să poată să înceapă această activitate în agricultură”.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a comunicat participanților la discuții care sunt prioritățile pentru primele 100 de zile de la învestire. El a apreciat propunerile parvenite din partea fermierilor ca fiind constructive și a dat asigurări că acestea vor fi analizate.

Îmi exprim convingerea că împreună vom obține rezultate importante în dezvoltarea dinamică a sectorului agroindustrial. Referitor la achitarea datoriilor pentru subvenționarea producătorilor agricoli pe anul 2015, sperăm ca din momentul când va fi aprobat bugetul pentru anul curent, să începem efectuarea plățile. Pentru anul curent am solicitat mărirea bugetului de subvenționare”, a menționat Eduard Grama.

Totodată, Ministrul a îndemnat fermierii să apeleze la numărul de telefon +373 (22) 50 20 20 pentru a obține informații utile şi răspunsuri la întrebările ce vizează sectorul agricol, oferite de operatorii Centrului de Apel, Suport informațional și consultanță în agricultură. Eduard Grama a anunțat că începând de săptămâna viitoare va fi organizată audienţa cetăţenilor.

La eveniment au participat  peste 40 de reprezentanți ai asociațiilor producătorilor agricoli, procesatorilor și exportatorilor produselor agroalimentare.