La jurământul de învestire, Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, a evitat să spună „așa să-mi ajute Dumnezeu“

12:04, 10 decembrie 2021 | Social | 336 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Parlamentarii germani l-au ales cancelar pe social-democratul Olaf Scholz, punând astfel capăt celor 16 ani de guvernare sub Angela Merkel și deschizând calea unui guvern pro-european care a promis să stimuleze investițiile ecologice, scrie EuropaLiberă.

Olaf Scholz a fost votat miercuri de parlamentul german, Bundestag, unde coaliția sa de trei partide are o majoritate substanțială, fiind ovaționat în picioare.

Scholz, social-democrat, va conduce la nivel federal o coaliție fără precedent, de neimaginat cu ceva timp în urmă, alături de Verzii ecologiști – pro-cheltuieli și cu cei mai conservatori din punct de vedere fiscal – Liber-Democrați (FDP).

Purtând o mască neagră, Scholz a făcut semn cu mâna în timp ce a fost ovaționat în picioare de parlamentari și a primit buchete generoase de flori și chiar un coș cu mere de la liderii partidelor parlamentare.

Predarea puterii marchează și încheierea carierei politice de 31 de ani a fostului cancelar Angela Merkel, din care 16 în funcția de cancelar al Germaniei.

Scholz, în vârstă de 63 de ani, care în ultimii patru ani a ocupat funcția de vicecancelar și ministru de finanțe în coaliție cu Merkel, a obținut o majoritate clară de 395 de voturi de la parlamentari, a anunțat președintele Bundestag-ului, Baerbel Bas. Scholz i-a îndrumat pe social-democrați către victorie la sfârșitul lunii septembrie, poziționându-se ca un candidat al continuității din postura sa de vicecancelar al lui Merkel.

După ce-a fost ales de parlament, Scholz a fost numit oficial de președintele Frank-Walter Steinmeier în Palatul Bellevue din apropiere, înainte de a se întoarce în parlament pentru a depune jurământul în fața parlamentarilor și a deveni al nouălea cancelar al Germaniei de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Scholz a jurat, printre altele, să-și dedice energiile pentru bunăstarea poporului german, dar nu a invocat ajutorul lui Dumnezeu, frază care este de obicei inclusă în jurământ și care a fost rostită de Merkel la învestire. Spre deosebire de predecesorul său, el a omis referința religioasă „așa să-mi ajute Dumnezeu”, scrie BBC.

După votul din parlament, el a fost întrebat de președintele Bundestag-ului, Bärbel Bas, dacă a acceptat numirea și a spus „da”.

După-amiaza, Merkel va preda oficial cancelaria lui Scholz, în timp ce țara se confruntă cu un al patrulea val brutal de infecții cu coronavirus și provocări la adresa ordinii sale democratice din partea guvernelor autoritare.

Sursa: https://r3media.ro