Interdicția de a purta burka divizează Franța

17:58, 11 aprilie 2016 | Social | 1154 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

De cinci ani, în Franța este interzisă acoperirea feței în public. Cine o face, riscă amendă. Un bărbat plătește multe astfel de amenzi, chiar dacă nu este de acord cu niqab-ul.

Când omul de afaceri și activistul politic de origine algeriană, Rachid Nekkaz, se duce să plătească amenda în suburbia Evry, din sudul Parisului, e ca și cum și-ar vizita un prieten. Glumește și povestește cu angajații. Vine în mod regulat și nu este prima dată când plătește amenda de 150 euro. Nu pentru el, ci pentru o femeie, care a fost amendată pentru că a purtat un astfel de veşmânt care acoperă întregul trup al femeilor musulmane. Este pentru a 1.089-a oară.

Nekkaz a plătit pentru prima dată o astfel de amendă în urmă cu cinci ani. Pe 11 aprilie 2011, a intrat în vigoare legea prin care femeile musulmane din Franța nu au voie să poarte burka. De atunci, a plătit 235.000 euro amendă și onorarii pentru avocați, în numele femeilor musulmane din Franța și Belgia. Bruxelles-ul a introdus o lege similară celei din Franța la câteva luni mai târziu. În Belgia, Nekkaz a plătit până acum această amendă de 259 de ori.

Vălul contravine culturii franceze „Vivre ensemble”

Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, a fost primul care a introdus în Europa interdicția de acoperire completă a feței în public. Aici sunt incluse fularele, măștile și căștile de motocicliști. Dar cele mai afectate sunt femeile musulmane care poartă niqab, vălul islamic ce acoperă fața. Sunt vizate și burka, rochiile care acoperă integral corpul, deși acestea sunt mai rare în Franța.

Cei care susțin această interdicție argumentau pe vremuri că fața acoperită contravine principiului francez ”vivre ensemble”, adică traiului în comun. Deputații, care au votat pentru, au adăugat că interdicția înseamnă ordine publică și siguranță națională.

”Nu este vorba despre ‘vivre ensemble’”, spune Agnes De Feo, producător de filme și sociolog, care cercetează de ani de zile viața femeilor în Islam. ”Este vorba despre divizarea societății”. Aceasta subliniază: ”Astfel de femei sunt deseori jignite pe stradă”. În 2013, o femeie a pierdut sarcina, după ce doi bărbați au atacat-o pe stradă, încercând să-i dea jos vălul.

2.000 femei poartă văl integral

În 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că decizia de interzicere a vălului integral în Franța este legitimă. Oliver Roy, expert pentru politica Islamului, e de părere că CEDO a decis ”fără echivoc, deși au existat rețineri”. Acesta adaugă: ”Interesant este că nu au argumentat cu izolarea femeilor, ci au adus în discuție cultura franceză”. Este convins că ”persoanele musulmane, indiferent dacă sunt credincioase sau nu, au senzația că interdicția de a purta burka pune, de facto, mai multă presiune pe Islam, ca religie”.

În Franța trăiesc în jur de 5 milioane de musulmani. În momentul în care a fost introdusă această lege, în jur de 2.000 de femei purtau văl integral. ”De ce să iei măsuri împotriva unei probleme care reprezintă o excepție și privește numai câteva sute de femei – majoritatea franțuzoaice convertite?”, se întreabă Roy.

Conform Ministerului francez de Interne, poliția a penalizat 908 femei cu 1.550 de amenzi, de la introducerea legii, până în octombrie 2015.

Niqab-ul ca rebeliune

Sociologul De Feo e de părere că cele mai multe femei poartă niqab din răzbunare. Unele au senzația că trebuie să lupte împotriva presiunilor asupra Islamului, iar altele nici măcar nu au motive religioase. ”Numele lor sunt Marie, Henriette, Emilie. Sunt franțuzoaice din tată în fiică.” Nu reprezintă nici un pericol pentru libertate și nici pentru siguranța națională.

Nekkaz împotriva niqab-ului

Nekkaz plătește numai amenzi care au fost primite pentru purtarea vălului pe stradă și nu în centre comerciale sau în locuri publice închise. În plus, nu plătește amenzile pentru femei care insultă polițiștii sau reacționează violent. Subliniază faptul că nu susține purtarea niqab-ului. ”Eu nu sprijin aceste femei. Le apăr doar dreptul de a purta ceea ce își doresc. Dacă aleg să poarte niqab într-o democrație, cred că trebuie să ajutăm aceste femei, chiar dacă nu suntem de acord cu alegerea lor”.

Și cantonul elvețian Tessin planifică să interzică burka începând din vară. Cine încalcă această lege va plăti amenzi de 10.000 euro. Dacă acest lucru este legal, rămâne de văzut. Ar plăti Nekkaz o amendă atât de mare? ”Da, chiar și 10.000 euro”, spune acesta.

sursa: DW

Navighează dupa cuvinte-cheie: ,