În ultimii 10 ani spațiile verzi din orașele Moldovei practic nu s-au extins, Vadul lui Vodă este campion, Otaci este codașul

17:43, 7 mai 2018 | Social | 1756 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Conforma datelor statistice oficiale, spațiile verzi din orașele Republicii Moldova practic nu s-au extins în ultimul deceniu.

La ora actuală suprafața totală a spațiilor verzi din orașele Moldovei constituie 7,7mii de hectare, ceea ce reprezintă 8,9% din suprafața totală a intravilanului localităților urbane.

Din 2008 până în prezent aceste spații nu s-au extins. Excepții neînsemnate s-au înregistrat doar în unele localități. CU alte cuvinte, în ultimii 10 ani în țara noastră practic nu au fost plantate și amenajate suprafețe noi de spații verzi.

La ora actuală suprafața de spații verzi (în localitățile urbane) ce-i revine în medie unui locuitor este de 50,8 metri pătrați.

Este de menționat că discrepanța între unele localități este enormă. Astfel, orașul Vadul lui Vodă din municipiul Chișinău este campion național la capitolul suprafețelor de spații verzi amenajate și întreținute de autorități. Acest orășel are cea mai mare suprafață de spații verzi raportată la numărul de locuitori – 1007,5 metri pătrați suprafață de spații verzi îi revine unui locuitor. Asta e cu aproape 20 de ori mai mult decât media pe țară.

FOTO: Date statistice prezentate de Biroul Național de Statistică a RM

Iată care sunt celelalte orașe ce au suprafețe de spații verzi ce depășesc cu mult media pe republică:

Orașul Tvardița din raionul Taraclia – 324,1 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor;

Orașul Frunze din raionul Ocnița – 177,1 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor;

Orașul Strășeni – 105,5 metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor.

Acum să vedem care sunt orașele cu suprafețe de spații verzi sub media pe țară. Aici vom sublinia că în 10 localități urbane suprafața medie de spații verzi e mai mică de 26 de metri pătrați (pe cap de locuitor).

În orașul Cahul unui locuitor îi revin doar 4,9 metri pătrați de spații verzi;

Situația este catastrofală în orașul Otaci, aici spațiile verzi lipsesc cu desăvârșire (cel puțin asta rezultă din datele statistice oficiale).

Menționăm că municipiile Chișinău și Bălți nu figurează în clasamentul primelor 7 cele mai înverzite localități urbane sin Moldova.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,