În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, peste 11 mii de familii de basarabeni au fost deportate în Siberia

14:10, 6 iulie 2018 | Social | 2809 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

În noaptea de 5 spre 6 iulie se împlinesc 69 de ani de la acea noapte neagră din 1949, când 11 mii 293 de familii de basarabeni au fost ridicate de la casele lor şi deportate în Siberia şi Kazahstan, iar în gospodăriile lor s-au aşezat cu traiul „specialişti” veniţi de aiurea pentru a „ajuta” moldovenii „să construiască un trai nou”. Astfel, a fost realizată hotărârea biroului politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldoveneşti a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi… şi alte categorii, precum şi a familiilor acestora”.

Martorii acelor evenimente spun că „raznareadka” celui de-al doilea val de deportări în masă a moldovenilor nu prevedea deportarea întregii familii, fiind ridicaţi doar membrii familiei care se aflau acasă, în unele cazuri copiii singuri, inclusiv sugarii.

Una dintre eroinele acelor evenimente, straşeneanca Ecaterina Baltaga, a povestit că pe o arşiţă infernală, în vagonul de vite, în care sute de oameni au mers două săptămâni până în Siberia, se aflau 7 copii dintr-o familie, între 1 şi 13 ani, ridicaţi din Voinova, când tatăl lor era la deal, iar mama – la spital. „Ani în şir am văzut în vis acea călătorie de două săptămâni, morţii pe care-i scoteau noaptea din vagoane, oamenii sleiţi de foame şi căldură, copiii plângând”, spune Ecaterina Baltaga.

Potrivit aceleiaşi surse, după două săptămâni au fost îmbrânciţi din tren pe malul râului Irtâş, în raionul Uvat. Oamenii cădeau jos, fiindcă nu-i mai ţineau picioarele, dar erau îmbrânciţi cu baionetele spre malul râului, unde au petrecut prima noapte a calvarului siberian. Localnicii se ascundeau în pădure de frica moldovenilor deportaţi, neştiind că acele trenuri i-au adus în iadul din Siberia pe cei mai harnici oameni, care, ulterior, şi-au construit şi pe acel pământ sălbatic gospodarii, ca în 1956 să le lase şi, revenind în Moldova, să o ia de la început.

Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11 293 de familii din Moldova sau peste 35 de mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporţie a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieşind din 3 membri ai familiilor. Se ştie însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 şi chiar 14 copii. (Sursa: azi.md)

Operaţiunea „Sud”

Operaţiune denumită conspirativ „IUG” (trad. rus. – „Sud”) s-a făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS Nr. 1290-467cc din 6 aprilie 1949 „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, a membrilor partidelor politice, a gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.

Hotărârea, care prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11 280 de familii cu 40 850 de oameni”, era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic că „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 02.00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20.00.

Documente de arhivă indică participarea la desfăşurarea acestei operaţiuni a 4 496 de „lucrători operativi” ai Ministerului Securităţii de Stat al URSS, inclusiv aduşi din alte republici, 13 774 de ofiţeri şi soldaţi şi a 4 705 activişti de partid din Moldova.

Au fost mobilizate 4 069 de autovehicule pentru asigurarea transportului intern a celor ce au fost ridicaţi şi au fost pregătite 30 de eşaloane, respectiv, 1 573 de vagoane de vite în care românii basarabeni deportaţi au fost transportaţi în Siberia (Ţinutul Altai, regiunile Kurgan, Tiumeni şi Tomsk) şi RSS Kazahă (regiunile Aktubinsk, Kazahstanul de Sud şi Jambul).

În fapt, au fost deportate 11 293 de familii – 35 796 de persoane, dintre care 9 864 de bărbaţi, 14 033 de femei şi 11 889 de copii. 7 620 de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte – acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,