În Moldova a fost făcut un pas minuscul în lupta contra injustiţiei (opinia expertului)

15:50, 20 februarie 2018 | Social | 1647 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Parlamentul a adoptat modificări la Codul de procedură civilă al Republicii Moldova, făcând posibilă reprezentarea în judecată, în anumite condiţii, de către persoane cu studii în drept, fără licenţă de avocat.

Potrivit noilor prevederi, cetăţeanul licenţiat în drept poate să fie reprezentantul în faţa instanţei de judecată a rudelor sale. Potrivit unui nou alineat, cu care a fost completat articolul 75 al Codului de procedură civilă, „Persoanele fizice pot fi reprezentate în instanţa de judecată de către soț/soție, părinți, copii, fraţi, surori, bunei, nepoţi, dacă aceștia sunt licențiați în drept și sunt împuterniciți printr-o procură autentificată notarial”.

În acest context juristului Radu Buşilă, care are o bogată experienţă de reprezentare în justiţie, i-a fost solicitată opinia. El a declarat că modificarea respectivă este salutabilă, însă insuficientă. Potrivit lui Buşilă, legislaţia ar trebui să fie mult mai permisivă atunci când este vorba despre asistenţa juridică şi reprezentarea în dosarele civile. Totodată, juristul a ţinut să precizeze că domeniul respectiv se referă direct la accesul la justiţie, care în Republica Moldova nu este asigurat la un nivel satisfăcător.

„Posibilitatea persoanei de a beneficia de asistenţă juridică presupune să-i fie oferită acesteia posibilitatea efectivă de a-şi exercita dreptul la justiţie. Proclamarea în Constituţie a accesului liber la justiţie rămâne o simplă declaraţie de intenţie, dacă persoana nu poate, din cauza necunoaşterii procedurilor, să beneficieze de o justiţie adevărată. Serviciile avocaţilor sunt, de regulă, mult mai scumpe, decât cele oferite de alţi jurişti. Astfel, doar din cauza veniturilor modeste, o persoană care are în fond dreptate ar putea să fie nedreptăţite de sistemul nostru judiciar, pentru că nu a putut să își plătească un avocat”, a declarat Buşilă.

El a mai ţinut să remarce faptul că „azi în Republica Moldova cel cu mulţi bani şi vinovat este de multe ori îndreptăţit de justiţie, iar cel care are dreptate dar e sărac este nedreptăţit, pentru că nu a avut efectiv posibilitatea să manevreze cu procedurile”.

Potrivit lui Buşilă, ceea ce se întâmplă în Moldova este o stare de triplă injustiţie şi asta este o încălcare perpetuă a Constituţiei: „Cetăţeanului nu-i este asigurat dreptul la un trai decent, apoi acesta este nedreptăţit şi înjosit de cel care are bani, iar în al treilea rând justiţia, în loc să facă dreptate, îi dă câştig de cauză celui bogat financiar”, a afirmat juristul.

În opinia lui, „reforma în justiţie, care se face de ani de zile pe bani europeni, pune pe ultimul loc cetăţeanul şi pe primul loc confortul autorităţilor, deoarece nu este soluţionată problema fundamentale: apărarea celui care are dreptate dar nu are bani în faţa celui cu bani, care încalcă drepturile şi demnitatea celui mai slab”.