Guvernul ascunde informaţiile esenţiale despre negocierile îngrijorătoare cu Ucraina privind soarta Nistrului

20:13, 12 ianuarie 2018 | Social | 3701 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Cunoscutul expert moldovean în problemele mediului, Ilia Trombiţchi, a anunţat că Guvernul de la Chişinău a oferit două răspunsuri privind negocierile cu Kievul vizând construcţia unei noi hidrocentrale pe râul Nistru. Din ceea ce relatează ecologul rezultă că situaţia este alarmantă.

 

Trombiţchi a precizat că primul răspuns la guvernului moldovean este o reacţie la Recomandările Conferinţei Internaţionale Privind Bazinul Râului Nistru, care a avut loc în 2017. Al doilea răspuns este o reacţie a executivului la poziţia societăţii civile vizavi de proiectul unui acord privind funcţionarea nodului energetic de la Dnestrovsc.

 

Ambele documente (răspunsuri de la guvern) conţin răspunsuri similare. Potrivit lui Trombiţchi, executivul moldovean dă asigurări că atât el, cât şi guvernul ucrainean „sunt îngrijorate de starea Nistrului”. De asemenea, ambele guverne „doresc, cu ajutorul UE, să evalueze starea, consecinţele sociale şi cele ecologice ale intervenţiilor planificate pentru viitorul apropiat”, fiind implicaţi şi suedezii. Interesant este şi faptul că Chişinăul consideră că disensiunile în cadrul negocierilor sunt determinate de unele „chestiuni minore”, dar că guvernul moldovean insistă asupra acestora.

În continuare în documentul oficial se mai spune că miza mare cade pe regulile de exploatare, care sunt discutate în prezent.

Ecologiştii şi societatea civilă au cerut ca proiectul acordului dintre Ucraina şi Moldova privind exploatarea râului Nistru, prin care Kievul urmăreşte să obţină posibilitatea de a mai construi un baraj hidroelectric, să fie supus dezbaterii publice. La aceasta guvernul nostru a răspuns că negocierea acordurilor internaţionale are loc într-un regim închis. Adică, societatea noastră va fi pusă în faţa faptului împlinit, atunci când Chişinăul şi Kievul vor decide ce să facă cu Nistrul.

Concluzia la care ajunge Ilia Trombiţchi este că autorităţile moldoveneşti nu intenţionează să ceară includerea în acord a parametrilor privind debitul Nistrului în lunile de primăvară şi nici cerinţe referitoare la compensarea ecosistemelor pierdute. În schimb, potrivit lui, în acord cel mai probabil vor fi trecute „fraze goale” privind respectarea exigenţelor ecologice şi referiri la tot felul de estimări, în locul măsurilor concrete ce ar garanta păstrarea ecosistemelor şi a regimului hidrologic benefic.

Amintim că autorităţile de la Kiev intenţionează să construiască un nou baraj hidroelectric pe râul Nistru, ce se va afla pe teritoriul ucrainean. Dat fiind faptul că de starea Nistrului depind vital o serie de realităţi ecologice, sociale, economice din Moldova între Chişinău şi Kiev au loc negocieri la acest subiect. Planurile Kievului au pus deja în gardă specialiştii în domeniu. Chişinăul oficial păstrează o tăcere suspectă şi oferă doar informaţii formale. Atâta timp cât acest subiect, ce vizează direct securitatea Republicii Moldova, va fi tăinuit de autorităţile moldoveneşti şi ucrainene, asupra procesului de negocieri între cele două state vor plana multe suspiciuni.

Ecologiştii susţin că Nistrul şi aşa este prea mult afectat de exploatarea la care este supus până la ora actuală, iar încercările de a fi folosit şi mai mult pun în pericol întregul ecosistem al râului.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,