Femeie condamnată la închisoare pentru avort, în Marea Britanie

18:20, 5 aprilie 2016 | Social | 1207 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

O tanara de 21 de ani din Irlanda de Nord a fost condamnata la trei luni de inchisoare cu suspendare pentru ca a facut un avort.

Sentinta a fost pronuntata de Curtea Regala de Justitie din Belfast, dupa ce femeia a recunoscut ca a luat pastile cumparate de pe Internet pentru a isi provoca intreruperea de sarcina, relateaza The Independent.
Ea avea pe atunci 19 ani si, cum nu avea bani sa mearga in Anglia pentru interventie, a recurs la aceasta solutie. Colegii sai de apartament de la Belfast au denuntat-o insa la politie, dupa ce au gasit ramasitele fatului in cosul de gunoi.

In Irlanda de Nord avorturile nu sunt legale decat atunci cand viata sau santatea mentala a mamei sunt in pericol. Multe femei sunt obligate sa mearga in Anglia pentru interventie, dar de multe ori costurile nu sunt acoperite de asigurare.

Femeia condamnata luni nu si-a putut permite sa faca interventia, asa ca, la recomandarea clinicii din Anglia la care a sunat, si-a comandat de pe Internet medicamente care provoaca avortul.

Avocatul ei a aratat in fata instantei ca sentinta evidentiaza diferentele dintre legislatia Irlandei de Nord si cea din restul Marii Britanii.

Tanara a fost condamnata in baza unei legi din 1861 privind infractiunile contra persoanei, potrivit careia sentinta maxima pentru fapta este de detentie pe viata.

Reglementarile privind avortul din aceasta lege au fost abrogate in restul Marii Britanii prin Legea avortului din 1967. Aceasta din urma nu a fost insa niciodata aplicata in Irlanda de Nord.

Trimiterea in judecata a tinerei a starnit proteste la Belfast, in care s-a cerut dreptul de a alege pentru femei.

Directorul filialei Amnesty International din Irlanda de Nord, Patrick Corrigan, a declarat dupa condamnare ca guvernul din Irlanda de Nord „incalca drepturile omului” si ca legea nu ar trebui sa trateze o femeie care are nevoie de un avort ca pe o criminala.

sursa: Ziare.com

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,