Experţii UNICEF deschid un nou front: lupta împotriva „inegalităţii digitale”

11:44, 11 decembrie 2017 | Social | 1291 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Într-un raport al Fondului UNICEF pentru copii, publicat luni, este scoasă în evidenţă preocuparea experţilor acestei organizaţii pentru „discrepanţa digitală” dintre tinerii din diferite ţări, adică diferenţa enormă dintre posibilităţile de a accesa internetul.

 

Experţii UNICEF îşi propun, potrivit Deutsche Welle, să reducă discrepanţa respectivă. Totodată, aceştia recunosc că este necesară şi asigurarea securităţii copiilor şi tinerilor care accesează informaţii din lumea virtuală.

Potrivit UNICEF, răspândirea tehnologiilor informaţionale  le oferă copiilor din întreaga lume tot felul de şanse şi de posibilităţi, însă, în acelaşi timp, îi expune la tot felul de riscuri şi de ameninţări.

Autorii raportului „Copiii în lumea digitală” menţionează că la ora actuală circa 71 la sută dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani au acces la internet. Dar, în opinia lor, asta nu este suficient. Autorii sunt de părere că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a spori accesul la internet în toată lumea.

Internetul nu este doar util, ci şi periculos

Vorbind despre pericolele legate de accesul la internet, autorii raportului au pus accentul pe cele din reţelele de socializare, subliniind hărţuirea, injuriile şi ameninţările etc. Persoanele rău intenţionate au posibilitatea, datorită internetului, să intre în contact cu copiii şi cu adolescenţii, folosind adesea în acest scop conturi false sau profitând de reţelele de socializare nesecurizate. În document se vorbeşte şi despre accesul nelimitat la informaţii şi imagini periculoase, cum ar fi materialele ce demonstrează violenţa asupra celor mici.

Este de menţionat că UNICEF nu a propus soluţii tranşante la problemele pe care le invocă. Tot ce au putut să facă experţii care au întocmit raportul, în afară de îndemnul de a răspândi şi mai mult accesul la internet, a fost să recomande guvernelor şi sectorului neguvernamental „să facă eforturi pentru a securiza copiii în internet, instruindu-i în domeniul digital şi în cel al standardelor etice”.