Din 2017, părinții ar putea alege modul în care să-și ia concediul de îngrijire a copilului

14:20, 7 octombrie 2015 | Social | 1155 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Potrivit studiului  ”Reforma concediului de îngrijire a copiilor de vârsta 0-3 și 3-6 ani: mai scurt, mai bine plătit, urmat de servicii bune de creșă și grădiniță”,  Aceștia vor putea alege din două opțiuni, care prevăd alegerea perioadei de concediu și plata acestuia.

Prima opțiune prevede perioada de concediu de 3 ani plătiți la 30% din salariul mediu din cele 12 luni anterioare concediului de maternitate. De asemenea, există și posibilitatea ca părintele să-și ia concediu de 2 ani care să fie achitați cu 60% din salariu în primul an și 30% în anul următor, plus dreptul de concediu neplătit rămas pentru al 3-lea an. Acestea sunt prevederile unui nou studiu realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” la solicitarea Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

”Mi se pare un studiu absolut real și benefic pentru părinții și copiii din Moldova. Noi am preluat anumite recomandări și le-am implementat. Probabil acest suport va fi suplimentat din mai multe surse, nu doar din bani de la stat, ci și din surse externe. Trebuie să lucrăm mai repede pentru a porni acest mecanism”, a declarat Oxana Domente, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Propuneri ce țin de familiile cu copii, s-ar referi la mărirea semnificativă a scutirii impozitului pe venit acordată pentru fiecare copil minor aflat la întreținere.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,