Dezastru pe piaţa forţei de muncă a Republicii Moldova, iată câteva detalii care te vor lăsa fără replică

16:42, 31 ianuarie 2018 | Social | 7219 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

Lipsa locurilor de muncă acasă, realitate tristă care provoacă exodul moldovenilor din ţară, rămâne a fi, deocamdată, un adevăr axiomatic în Republica Moldova, numai că un expert în economie, analizând cifrele oficiale, a ajuns la o concluzie şocantă – Moldova nu mai are forţă de muncă.

 

„Mai țineți minte povestea: Moldova are forță de muncă ieftină și calificată”, întreabă, retoric, expertul în economie, Veaceslav Ioniţă, pe pagina sa de Facebook. Şi tot el răspunde, citând datele oficiale că „Moldova nu are forță de muncă”.

 

De unde această concluzie? Simplu: „Guvernul vine cu un proiect, prin care simplifică procedurile de angajare în câmpul muncii a anumitor categorii de persoane”, a notat expertul.

 

El face şi o listă a celor mai afectate domenii de lipsa forței de muncă, în opinia Guvernului. Acestea sunt:

„1. Medicina. Ai noștri cam pleacă toți din țară, așa că speranța este doar la importul de Medici. 
2. Muncitori în automobilistică. În ultimii ani companiile din domeniul Automobilistic, grație Zonelor Economice Libere au deschis peste 12 mii locuri de muncă. În 2018 se intenționează deschiderea a circa 10 mii locuri de muncă. Iar muncitorii, i-ai, de unde nu-s.
3. Drumarii. Dacă anul 2018 într-adevăr se dorește să fie anul când se va investi în drumuri, atunci avem o problemă: lipsa de muncitori” – a fost explicaţia lui Veaceslav Ioniţă.

Concluzia la care ajunge el este cel puţin tristă: „speranța este doar la străini, care ne vor face drumuri, vor lucra în industria de cablaje și ne vor lecui prin spitale”.

 

Pe de altă parte Guvernarea lansează în permanenţă tot felul de comunicate, prin care anunţă moldovenii că, chiar dacă aceştia încă nu şi-au dat seama, o duc din ce în ce mai bine. Probabil, exponenţii guvernării se referă la cei care au părăsit ţara şi au dezvoltat afaceri sau au făcut carieră în strpinătate.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , ,