Decis. Tarifele pentru energia electrică se vor majora chiar de luni

16:09, 6 noiembrie 2015 | Social | 1764 vizualizări | Nu există niciun comentariu Autor:

De luni vom plăti mai mult pentru energia electrică. Astfel, din data de nouă noiembrie intră în vigoare tarifele pentru curent, majorate în iulie 2015 de ANRE. 

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică consideră că nu există temei pentru revizuirea hotărârilor sale din 17 -18 iulie 2015, după ce mai multe companii de audit au justificat necesitatea scumpirilor.

Potrivit ANRE, auditele efectuate la companiile din domeniu, au confirmat corectitudinea aplicării metodologiei tarifare și a calculării noilor tarife la energia electrică și au constatat că în tarifele ajustate au fost incluse, în proporție de peste 95 la sută, cheltuielile pentru procurarea energiei electrice, care au crescut vertiginos în urma deprecierii considerabile a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA.

Astfel, în rata de creștere de 56 bani per kWh a noului tarif mediu la energia electrică furnizată consumatorilor finali de către Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, în raport cu tariful mediu aprobat de ANRE în anul 2012, 41 bani/ kWh reprezintă prețul mediu de procurare a energiei electrice și 15 bani/ kWh – costurile de distribuție şi furnizare (materiale, investiții) care, de asemenea, au crescut în urma deprecierii leului. Aceeași situație a fost atestată și la companiile RED Nord și RED Nord – Vest.

ANRE notează că va purcede la identificarea unei formule optimale de recuperare etapizată a devierilor tarifare înregistrate în anii precedenți de către furnizorii de energie electrică, formulă care să aibă un impact cât mai mic asupra consumatorilor, se spune într-un comunicat ANRE.

Menționăm că mijlocul lunii iulie, tarifele pentru energia electrică au fost majorate de la 1 leu şi 71 de bani până la 2 lei şi 23 de bani pentru un kilowatt-oră, pentru consumatorii „RED Nord”, iar pentru cei deserviţi de RED Nord-Vest – de la 1 leu şi 73 de bani până la 2 lei şi 33 de bani.

Tariful pentru energia electrică furnizată consumatorilor de RED Union Fenosa a fost stabilit la 2,157 lei/kWh. Creșterea a fost de 37 procente, de la 1,58 lei/kWh.

Navighează dupa cuvinte-cheie: , , ,